Linkovi

Sirijski pobunjenici u ofanzivi


Borci iz redova sirijskih pobunjenika
Borci iz redova sirijskih pobunjenika

Sirijska organizacija za ljudska prava javila da su pobunjenici danas napali Baba Amr, predgrađe Homsa

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javlja da pobunjenici povećavaju pritisak na predsednika Bašara al-Asada i kreću u ofanzivu na nekadašnje pobunjeničko uporište u centralnoj Siriji i osnivaju verski savet na istoku zemlje.

Organizacija je javila da su pobunjenici danas napali Baba Amr, predgrađe Homsa, godinu pošto su ih bolje naoružane vladine snage isterale iz tog predgrađa u borbi u kojoj je poginulo mnogo civila. Predsednik Asad je prošlog marta obišao Baba Amr da bi obeležio pobedu i obećao da će se razoreno područje obnoviti.

Ista organizacija je javila iz Londona da je jedna islamistička organizacija osnovala novi verski savet u istočnoj Siriji, gde su pobunjenici uspostavili kontrolu nad većim delom teritorije. Na video snimku koji je opozicija juče postavila na Jutjub, vidi se konvoj vozila sa crnim zastavama koji prolazi kroz jedno naselje na istoku i podizanje zastave na kuću, čime je objavljeno uspostavljanje verskog saveta na tom području.

Navodi se da će islamski savet da uspostavi kontrolu nad pravosudnim i političkim poslovima. Za to vreme, visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Antonio Gutereš, saopštio je da se talas Sirijaca koji beže od građanskog rata u zemlji proteklih meseci naglo povećava i se broj izbeglica sa tri hiljade dnevno u decembru, prošlog meseca povećao na osam hiljada.

Ujedinjene nacije su prošlog meseca objavile da se procenjuje da se broj sirijskih izbeglica povećao na milion i da je većina njih u Turskoj, Libanu i Jordanu. Gutereš je to izjavio u turskoj prestonici Ankari, gde je doputovao da organizuje pomoć izbeglicama.
XS
SM
MD
LG