Linkovi

Vašington za ujedinjenu sirijsku opoziciju


Sirijski pobunjenici
Sirijski pobunjenici

Američka državna sekretarka izjavila da se Vašington nada da će novi razgovori sirijske opozicije iduće nedelje doneti novo pobunjeničko vođstvo

Hilari Klinton je rekla u Zagrebu da Sjedinjene Države predlažu ličnosti i organizacije koje bi trebalo da igraju istaknutu ulogu u novoj opozicionoj strukturi, koja će da proizađe iz razgovora u Dohi. Sirijski nacionalni savet, kako je objasnila, sastavljen pretežno od ličnosti u egzilu, više ne može da se smatra predvodnikom opozicije, mada i dalje može da igra određenu ulogu.

Državna sekretarka je u hrvatskoj prestonici rekla da novo ujedinjena sirijska opozicija „mora javno“ da se suprotstavi pokušajima islamskih ekstremista da preotmu revoluciju protiv Bašara al-Asada.

Za to vreme u Parizu, razgovori francuskih i ruskih zvaničnika nisu smanjili duboka razmimoilaženja u pogledu Sirije. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je optužio Zapad da potpiruje nasilje zahtevajući da se Asad povuče sa vlasti.

Prethodno u Pekingu, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi, zatražio je da se Kina uključi u rešavanje sirijske krize i kineskom ministru spoljnih poslova Jangu Điječiu rekao da bi Kina trebalo da „igra aktivnu ulogu“ u rešavanju 19-omesečnog sukoba. Brahimi je proteklih dana razgovarao i sa ruskim zvaničnicima. On je tražio da se tokom Kurban bajrama uspostavi prekid vatre, koji međutim nisu poštovali i Sirijska vlada i pobunjenici.

Nasilje se nastavlja i danas. Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javlja da vlada vrši vazdušne napade na položaje opozicije oko Damaska i na severu zemlje. Nema izveštaja o žrtvama, ali su sirijski državni mediji izvestili da je u eksploziji bombe pored šiitskog svetilišta u prestoničkom predgrađu, poginulo najmanje šest osoba. U jučerašnjim vazdušnim i artiljerijskim napadima širom Sirije, poginulo je više od 185 ljudi.
XS
SM
MD
LG