Linkovi

Sukobi u Siriji uprkos primirju


Zgrada oštećena tokom napada snaga sirijske vlade
Zgrada oštećena tokom napada snaga sirijske vlade

Sirijski vojnici sukobili se sa pobunjeničkim borcima širom zemlje, što znači da se malo poštuje prekid vatre tokom Kurban bajrama

Sirijski aktivisti javljaju da je letelica vladinih snaga danas bombardovala opoziciona uporišta u predgrađima Damaska, a da su se vojnici sukobili sa pobunjeničkim borcima u različitim delovima zemlje, što znači da se malo poštuje prekid vatre tokom Kurban bajrama, uspostavljen uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

Amaterski video snimci postavljeni na Jutjub, po svemu sudeći potvrđuju tvrdnje sirijske organizacije za ljudska prava sa sedištem u Londonu, da vlada vrši vazdušne napade na prestonička predgrađa Irbin, Harasta i Zamalka. Stižu vesti i o borbama u okolini Maret al-Numana, grada na putu između Alepa i Damaska, koji su početkom meseca zauzeli pobunjenici.

Opozicioni borci su opkolili obližnju vojnu bazu i napadaju vladine konvoje za njeno snabdevanje. Okršaji se nastavljaju trećeg dana dogovorenog četvorodnevnog prazničnog prekida vatre između vlade i pobunjenika. Prekid vatre je trebalo da počne u petak, ali je tog dana poginulo oko 150 ljudi. Juče je poginulo oko 50 ljudi, a današnji broj poginulih još nije poznat.

Specijalni mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Lakdar Brahimi, dogovorio je prekid vatre da bi Sirijci na svim stranama mogli da proslave Kurban bajram, kojim se obeležava završetak godišnjeg hodočašća do svetih mesta u Saudijskoj Arabiji.
XS
SM
MD
LG