Linkovi

Desetine žrtava napada u Siriji


Kineski ambasador Li Baodong u Savetu bezbednosti UN-a
Kineski ambasador Li Baodong u Savetu bezbednosti UN-a

Sirijski aktivisti navode da je u jučerašnjem nasilju širom zemlje ubijeno bar 56 osoba.

Sirijski aktivisti navode da je u jučerašnjem nasilju širom zemlje ubijeno bar 56 osoba. U medjuvremenu, generalni sekretar Arapske lige Nabil El Arabi apelovao je za slanje medjunarodnih mirovnih snaga u Siriju.

Aktivisti navode da su u Homsu i delovima pokrajine Damask zabeleženi najžešći sukobi i artiljerijski napadi. Aktivisti navode da je dvoje dece medju ubijenima u Doumi, oblasti koju su sirijske snage bombardovale nekoliko dana. Broj žrtava nije mogao biti potvrdjen iz nezavisnog izvora.

U medjuvremenu, šef Arapske lige Nabil el Arabi je tokom posete Kipru rekao da bi u Siriju trebalo da budu poslate medjunarodne mirovne snage kako bi „nametnule prekid vatre“ bez mešanja u sukobe.

„Kad su dve strane u sukobu ne možete da pošaljete nekoga da posmatra tu situaciju ukoliko se obe ne slože sa tim. Stoga je neophodan neko ko može da nametne prekid vatre bez mešanja u sukob. Mislim da tu imate ekspertizu. Mi u Egiptu imamo iskustvo sa mirovnim operacijama. Prva mirovna misija bila je stacionirana na Sinajskom poluostrvu u Egiptu 1956. Mislim da je to način koji je medjunarodna zajednica uspela da sprovede i koji je koristan“, rekao je el-Arabi.

Predsednik Barak Obama i ruski predsednik Vladimir Putin su u zajedničkom saopštenju na samitu G-20 u Meksiku rekli da su „ujedinjeni“ u verovanju da bi sirijski narod trebalo da dobije priliku da „demokratskim putem izabere sopstvenu budućnost.“
Rusija je dugogodišnji saveznik Sirije i štiti predsednika Bašara al Asada od sankcija Ujedinjenih nacija, za koje se zalažu zapadne i arapske sile koje se protive njegovoj 11-godišnjoj upravi.

Eskalirajuće nasilje primoralo je oko 300 nenaoružanih posmatrača UN-a da u subotu suspenduju svoju misiju praćenja situacije.

„Veoma smo zabrinuti zbog suspenzije posmatračke misije u Sirji i verujemo da bi sve umešane strane trebalo da ponude punu saradnju sa posmatračkom misijom. Veoma je važno da oni sprovedu šestodelni plan Kofija Anana i rezolucije UN-a“, kazao je Li Baodong, vršilac dužnosti predsednika Saveta bezbednosti UN.

Šef posmatračke misije, general major Robert Mud, ukazuje da njegovo osoblje neće napustiti zemlju. Ujedinjene nacije su poslale posmatrače u Siriju da prate primenu mirovnog plana u šest tačaka i primirje postignuto posredstvom medjunarodnog izaslanika Kofija Anana. Medjutim, primirje se nije održalo i grupa posmatrača je prošle nedelje napadnuta u gradu Al Hafeh u pokrajini Latakia.
XS
SM
MD
LG