Linkovi

Posmatrači UN u Siriji svedoci nasilja


Sirijski pobunjenik u četvrti Hladijeh u pokrajini Homs.
Sirijski pobunjenik u četvrti Hladijeh u pokrajini Homs.

Sirijski aktivisti saopštili su da je u napadima vladinih snaga širom zemlje danas poginulo najmanje devet ljudi, većina u regionu u kojem su se i vojni posmatrači Ujedinjenih nacija juče našli usred smrtonosne pucnjave i eksplozija.

Organizacija za praćenje stanja ljudskih prava sa sedištem u Londonu, javila je da su bezbednosne snage i drugog dana gađale grad Kan Šejkun na severu zemlje, ubivši pet ljudi dan pošto je u pogrebnoj povorci na koju je otvorena vatra poginulo 20 ljudi. Posmatrači Ujedinjenih nacija koji su u to vreme bili u gradu, danas su otišli pošto su proveli noć sa aktivistima opozicije, koji su rekli da štite osoblje Svetske organizacije.

Neposredno posle jučerašnje pucnjave, pored konvoja sa posmatračima je eksplodirala bomba, ali niko od njih nije ranjen. Nije jasno ko je izazvao eksploziju. Sirijski predsednik Bašar al-Asad je danas rekao da je uveren da većina Sirijaca podržava političke reforme koje je uveo da bi prekinuo 14-omesečnu pobunu u zemlji protiv svoje 11-ogodišnje vladavine.

XS
SM
MD
LG