Linkovi

Snage SAD ubile lidera ISIS-a u Siriji


Specijalne američke snage ubile visokog lidera Islamske države u Siriji Abu Sajafa
Specijalne američke snage ubile visokog lidera Islamske države u Siriji Abu Sajafa

Bela kuća i Pentagon saopštili da su američke specijalne snage prethodne noći ubile najvišeg komandanta Islamske Države Abu Sajafa i zarobile njegovu ženu u istočnoj Siriji.

Vašington navodi da je Sajaf radio na vojnim i finansijskim operacijama Islamske države, uključujući prodaju nafte na crnom tržištu kojom se finansira najveći deo aktivnosti te organizacije.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Obama kasno sinoć uputio direktive Pentagonu da pošalje američko osoblje stacionirano u Iraku da obavi operaciju u Al Amri.

Supruga lidera ISIS-a, poznata kao Um Sajaf nalazi se u vojnom pritvoru u Iraku. Tokom napada oslobodjena je jedna mlada žena, pripadnica entičke grupe Jazidi, koju su Sajaf i supruga držali u zarobljeništvu.

Nijedan pripadnik američkih snaga nije stradao u ovoj operaciji navela je predstavnica Nacionalnog bezbednosnog saveta Bernadet Mihan.

Američki zvaničnici takodje ističu da napad u kojem je ubijen Abu Sajaf nije rezultat saradnje sa vladom sirijskog predsednika Bašara Al Asada. Medjutim, sirijski državni mediji javljaju da su vladine snage takodje ciljale na ekstremiste iz ISIS-a u oblasti Al Omar usmrtivši, kako se navodi "veliki broj" boraca i jednog visokog lidera Islamske države, kojeg su identifikovali kao Abu al-Tima al-Saudija, državljanina Saudijske Arabije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji potvrdila je napad na tom naftnom polju, ali nije precizirala ko je odgovoran za smrt 19 ljudi koji su tamo izgubili živote.

Islamska država je preuzela kontrolu nad glavnim naftnim poljima u Siriji u julu, kada su ekstremisti zauzeli severne i istočne delove te zemlje.

XS
SM
MD
LG