Linkovi

Nesuglasice povodom primene sporazuma


Američki državni sekretar Džon Keri (desno), francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijis (centar) i britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg (levo) na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu, 16. septembar 2013.
Američki državni sekretar Džon Keri (desno), francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijis (centar) i britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg (levo) na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu, 16. septembar 2013.

Samo nekoliko dana posle postizanja dogovora o uklanjanju sirijskog hemijskog oružja već se javljaju nesuglasice izmedju zapadnih sila i Rusije o njegovoj primeni.

Inspektori Ujedinjenih nacija su zaključili da postoje jasni i uverljivi dokazi o upotrebi velike količine hemijskog oružja u prošlomesečnom napadu u Siriji u kojem su ubijene stotine ljudi. Novinske agencije prenose da prikupljeni uzorci tla, hemijskih materijala i ljudskog tkiva pokazuju da su rakete zemlja-zemlja sadržale nervni gas sarin koji je upotrebljen u naselju Guta u blizini Damaska, 21. avgusta.

Ta vest objavljena je pošto su se Sjedinjene Države, Francuska i Britanija složile o potrebi za snažnom rezolucijom Ujedinjenih Nacija kojom će biti uspostavljeni precizni rokovi za Siriju i sirijskog predsednika Bašara Al Asada da odustane od svog hemijskog oružja.

Kancelarija predsednika Francuske Fransoa Olanda saopštila je to posle današnjeg sastanka u Parizu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, francuskim šefom diplomatije Loranom Fabijisom i britanskim ministrom inostranih poslova Vilijamom Hejgom. Hejg je izjavio da je sada najvažnije da se plan preda Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija:

“Asadov režim je nagomilao to oružje i koristio ga učestalo protiv sirijskog naroda. Zato ćemo vršiti pritisak na njih da se povinuju sporazumu u potpunosti - svet mora da bude spreman da ih smatra odgovornim ako to ne učine, a naše tri zemlje su svakako odlučne da to urade.”

Državni sekretar Džon Keri je rekao da sporazum nije šansa za Siriju da prestane da se bavi tim pitanjem i da nesaradnja neće biti tolerisana:

“Nećemo tolerisati izbegavanje, odnosno ništa što bi bilo manje od potpunog prihvatanja principa, koje smo ovde dogovorili, od strane Asadovog režima. Ako Asad ne prihvati uslove iz sporazuma, nema sumnje da smo svi saglasni, što uključuje Rusiju, da će biti posledica.”

Međutim, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je pred novinarima da Kerijeve informacije nisu u skladu da postignutim dogovorom dve zemlje:

“Poglavlje 7 povelje Ujedinjenih nacija, (kojim se ovlašćuje upotreba sile) bilo je predmet žestoke debate na bilateralnim razgovorima. To na kraju nije uključeno u konačni tekst, međutim partneri žele da unilateralno promene o čemu smo se složili sa Amerikancima. Tako se ne radi, i ja verujem - bez obzira na izjave iz nekih evropskih prestonica, da će američka strana kao što treba, da se pridržava dogovora.”

Današnji sastanak održan je samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države i Rusija saopštile plan kojim se Sirija poziva da preda svoje hemijsko oružje. Sirijska vlada je obećala da će to i učiniti.
XS
SM
MD
LG