Linkovi

Turska vojna akcija naglašava zategnutost


Flamingos stand in the flamingo pool, home to both the Caribbean and Chilean flamingos, at the Jurong Bird Park in Singapore.
Flamingos stand in the flamingo pool, home to both the Caribbean and Chilean flamingos, at the Jurong Bird Park in Singapore.

Turska je na čelu zemalja koje su u direktnoj konfrontaciji sa sirjskom vladom

Razmena vatre izmedju turskih i sirijskih snaga preti da zapali taj region i naglašava razlike izmedju arapskih i nearapskih zemalja kao i podele izmedju sunitima i šiitima predvodjenih vlada, navode analitičari.

Turska je na čelu zemalja koje su u direktnoj konfrontaciji sa sirjskom vladom, što bi potencijalno moglo da uvuče saveznike Ankare iz NATO-a u taj konflikt, za koji se mnogi u regionu nadaju da će biti rešen lokalno.

Nekoliko regionalnih analitičara uvereno je da Ankara neće ići tim putem, uprkos jučerašnjoj vojnoj invervenciji.

Nadim Šehadi, istraživač organizacije Čatam Haus, sa sedištem u Londonu, smatra da Turska neće proglasiti rat jer bi joj za to bila potrebna medjunarodna, kao i arapska podrška.

Medjutim, podrška arapskih zemalja je pod znakom pitanja. Uprkos činjenici da je Arapska liga prošle godine suspendovala članstvo Sirije i da egipatski predsednik vodi regionalna nastojanja u cilju okončanja tamošnjeg konflikta, nijedna arapska država ne podržava apel Katara za direktnu arapsku vojnu intervenciju.

A kada su u pitanju zapadni partneri Turske Šehadi veruje da Ankara radi na dugoročnom planu.

„Oni drže krizu na niskoj temperaturi i istovremeno na stolu drže opciju da NATO treba da se angažuje, što se za sada naravno neće dogoditi.“, kaže Šehadi i zaključuje: „To je pak način da se pomogne turskoj vladi na planu inostrane politike.“
XS
SM
MD
LG