Linkovi

Razmena vatre na sirijsko-turskoj granici


Prizor iz turskog grada Akčakalea posle eksplozije sirijske minobacačke granate, 3. oktobar 2012.
Prizor iz turskog grada Akčakalea posle eksplozije sirijske minobacačke granate, 3. oktobar 2012.

Turska je saopštila da su njene oružane snage otvorile vatru na ciljeve unutar Sirije u znak odmazde za sirijski minobacački napad na grad Akčakale.

Kancelarija turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana saopštila je da su turske snage odmah uzvratile vatru na ciljeve unutar Sirije u odgovor na, kako je rečeno, „gnusan“ napad na turski grad.

Turski mediji su ranije javili da je u eksploziji granate poginulo pet osoba, među kojima su i majka sa troje dece, dok je najmanje devet osoba teže ranjeno. Turski ministar inostranih poslova Ahmed Davutoglu uložio je protest zbog sirijskog napada Ujedinjenim nacijama i NATO-u, čija je Turska članica.

Zvaničnik NATO-a izjavio je za Glas Amerike da su ambasadori zemalja članica NATO-a tim povodom održali hitan sastanak. Generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun upozorio je Siriju da poštuje teritorijalni integritetet svojih suseda, rekavši da današnja razmena prekogranične vatre pokazuje da konflikt u Siriji sve više ugrožava njene susede.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je u Vašingtonu da je ogorčena sirijskim minobacačkim napadom na Tursku. Ona je izrazila žaljenje zbog gubitka života u Turskoj, dodavši da će razgovarati sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom i sa njim razmotriti naredne korake.

Ranije danas u četiri usaglašene eksplozije u delu Alepa pod vladinom kontrolom, poginule su desetine ljudi, a ranjeno je gotovo stotinu. Eksplozije su razorile oficirski klub i obližnji hotel. Opozicione organizacije tvrde da je poginulo najmanje 48 ljudi, većinom pripadnika bezbednosne službe, dok sirijski mediji navode da je broj poginulih 31.
XS
SM
MD
LG