Linkovi

Turski ratni avion pao kraj obale Sirije


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan tokom današnje konferencije za medije u Ankari
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan tokom današnje konferencije za medije u Ankari

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je jedan turski ratni avion pao u vodama Sirije.

Turski premijer je rekao novinarima u Ankari da ne može da potvrdi medijske izveštaje da su avion oborile sirijske snage jer ne raspolaže sa dovoljno informacija. On je dodao da za avionom i pilotima tragaju i turski i sirijski brodovi.

Erdogan je održao konferenciju za medije odmah po povratku iz posete meksiku i Brazilu.
Turski mediji i libanska TV stanica Al-Manar, organizacije Hezbolah, ranije su izvestili da su avion oborile sirijske snage. U izveštajima se kaže da je zbog incidenta sazvan hitan sastanak najviših turskih vojnih, obaveštajnih i vladinih funkcionera.

U međuvremenu, izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju, Kofi Anan, rekao je novinarima, danas u Ženevi, da bi „uticajne zemlje“ trebalo da ubede obe strane u Siriji da „prestanu sa ubijanjem i počnu da razgovaraju“.

On je dodao da bi Iran trebalo da bude „deo rešenja“ za dovođenje mira u Siriju. Rusija se zalaže za to da u rešavanju konflikta učestvuje i Iran dok Sjedinjene Države smatraju da Iran ne bi trebalo da se meša.

Izjavi Kofija Anana prethodile su izjave sirijskih aktivista koji kažu da je 26 muškaraca, navodno pripadnika provladine paravojske „šabiha“, ubijeno iz zasede u severnoj sirijskoj pokrajini Alepo.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Londonu, Rami Abdelrahman, rekao je danas za Glas Amerike da je primio video snimak na kome se vide okrvavljena tela muškaraca naslagana kraj nekog puta.
XS
SM
MD
LG