Linkovi

Prebeg sirijskog ambasadora


Sirijski ambasador u Iraku Navaf Fares koji je odlučio da pređe na stranu opozicije
Sirijski ambasador u Iraku Navaf Fares koji je odlučio da pređe na stranu opozicije

Sirijski ambasador u Iraku napustio je režim i pridružio se opoziciji protiv predsednika Bašara al-Asada

U saopštenju koje je objavila televizijska mreža Al-Džazira na arapskom jeziku, sirijski ambasador u Iraku, Navaf Fares, pozvao je pripadnike sirijskih oružanih snaga da mu se pridruže rekavši da je nečasno ubijati sopstveni narod.

Fares je takođe rekao da je sirijska vlada sve vreme koristila vladajuću stranku Baas kao sredstvo za ugnjetavanje sirijskog naroda i njegovih želja da stekne slobodu i dostojanstvo.

U svom danas objavljenom saopštenju sirijsko ministarstvo inostranih poslova kaže da je Navaf Fares razrešen svih dužnosti i da više nema nikakve veze sa ministarstvom niti sa ambasadom u Bagdadu.

Fares je najviši sirijski funkcioner koji je napustio Asadov režim od početka ustanka pre 16 meseci.

U isto vreme, izaslanik Ujedinjenih nacija Kofi Anan je zatražio od Saveta bezbednosti Svetske organizacije da odobri njegov plan u šest tačaka kojim se traže momentalni prekid vatre i posledice koje će snositi Sirijska vlada ukoliko se ne povinuje. Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Suzan Rajs, podržava Ananov predlog.

"Prema našem shvatanju, to je dakle imperativ, da se članice ovog Saveta pozabave preporukama koje smo čuli od generalnog sekretara i ponovo danas od specijalnog izaslanika. Mi insistiramo na potpunoj i momentalnoj primeni prethodnih rezolucija ovog Saveta - 20-42 i 20-43 - i samog Ananovog plana u šest tačaka i plana iz Ženeve i osiguramo, kao što je danas rekao specijalni izaslanik, da ne povinovanje svemu tome povlači posledice", rekla je Rajs.

Sirijski ambasador u Ujedinjenim nacijama Bašar Džafari je izjavio da je međunarodna podrška Ananovom planu ključna za njegov uspeh.

"Uspeh plana gospodina Kofija Anana u mnogome zavisi od zaplene, razoružavanja i prekida finansiranja naoružanih grupa u Siriji i postojanja neophodne međunarodne rešenosti i poštene političke volje da se Ananov plan u šest tačaka sprovede u potpunosti", poručuje ambasador Džafari.

U međuvremenu, Anan je rekao da je tokom razgovora sa predsednikom Asadom proteklih dana, sirijski lider predložio da ga u razgovorima sa opozicijom predstavlja pregovarač, ali međunarodni izaslanik nije hteo da otkrije njegovo ime. Anan je takođe rekao da su mu Iran i Irak obećali da će upotrebiti svoj uticaj da privole sirijsku opoziciju na razgovore.
XS
SM
MD
LG