Linkovi

"Alternativa pregovorima - još strašniji rat"


Stefan de Mistura
Stefan de Mistura

U govoru održanom pred sastanak sa delegacijom sirijske vlade, izaslanik UN Stafan de Mistura je rekao da je na narodu Sirije da donese odluku o svojoj budućnosti i da UN moraju da im pomognu...

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura je danas otvorio novu rundu mirovnih razgovora u Ženevi, upozorivši da je jedina alternativa pregovorima povratak na “još strašniji rat od onoga koji je vodjen do sada”.

U govoru održanom pred sastanak sa delegacijom sirijske vlade, de Mistura je rekao da je na narodu Sirije da donese odluku o svojoj budućnosti i da UN moraju da im pomognu.

On je istakao da je plan da se održe indirektni razgovori sa obe strane tokom desetak dana da bi se posle pauze održala naredna runda pregovora koja bi počela u prvoj polovini aprila i još jedna nakon toga.

Izaslanik UN-a je ukazao kako veruje da će taj proces pružiti bar mapu ka miru.

“Do tada ćemo, verujemo, imati bar jasnu mapu ka miru – ne kažem sporazum, ali jasnu mapu ka miru, jer to Sirija očekuje od svih nas”, rekao je de Mistura.

On je takodje naglasio potrebu da se održe prekid neprijateljstava i poveća obim humanitarnog pristupa, koji su na snazi više od dve nedelje.

XS
SM
MD
LG