Linkovi

SAD i Rusija podržali nastavak pregovora o Siriji


Američka državna podsekretarka Vendi Šerman i međunarodni izaslanik za Siriju Lakdar Brahimi
Američka državna podsekretarka Vendi Šerman i međunarodni izaslanik za Siriju Lakdar Brahimi

Međunarodni izaslanik za Siriju Lakdar Brahimi sastao se sa američkim i ruskim zvaničnicima u cilju unapređenja sirijskih mirovnih pregovora, dok aktivisti izveštavaju o novim pogibijama civila u Alepu

Brahimi je saopštio da su i zamenik ruskog šefa diplomatije Genadij Gatilov, kao i američka državna podsekretarka Vendi Šerman potvrdili svoju podršku razgovorima, koji su u toku, i obećali pomoć kako bi se odblokirali zastali pregovori.

Razgovori o Siriji počeli su prošle nedelje na nagovor SAD, koje podržavaju opoziciju, i Rusije, koja pruža podršku sirijskoj vladi. Brahimi je u protekla tri dana održao tri susreta sa predstavnicima vlade i opozicije, ali bez značajnijih rezultata.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao da je Moskva pripremila dva nacrta rezolucije za Savet bezbenosti UN-a - prvi nacrt rezolucije o Siriji tiče se borbe protiv “terorizma” u toj zemlji, a drugi - dostavljanja humanitarne pomoći ugroženim civilima.

U međuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, saopštila je da je 51 osoba ubijena u današnjim napadima vladinih vazdušnih snaga na Alepo.
XS
SM
MD
LG