Linkovi

Sirijska opozicija: "Diskusije su bile pozitivne"


Posrednik UN-a za Siriju Stafan de Mistura
Posrednik UN-a za Siriju Stafan de Mistura

Posle bojkota početka indirektnih mirovnih razgovora, predstavnici glavne sirijske opozicione grupe su se sastali sa izaslanikom UN-a za Siriju Stafanom de Misturom u Ženevi.

De Mistura je danas rekao novinarima da je "optimističan i rešen" da će se opozicija priključiti mirovnom procesu koji je pocceo u petak , pet dana posle originalno planiranog poccetka i bojkotom opozicije tokom prvog dana.

Predstavnik sirijske opozicije je rekao da su današnje diskusije bile "ohrabrujuće i pozitivne" kad su u pitanju humanitarna pitanja, čime je mislilo na zahteve njegove grupe da se okončaju vadušni napadi na civile i ukine opsada koja sprečava dostavu humanitarne pomoći oblastima koje drže pobunjenici.

Ovi razgovori o zbližavanju imaju za cilj da polože kamen temeljac za eventualne direktne pregovore. Oni su počeli u petak sastankom funkcionera UN-a samo sa članovima sirijske vladine delegacije na čijem je čelu bio sirijski ambasador u Ujedinjenim nacijama. S obzirom da nisu zakazani sastanci licem u lice izmedju funkcionera Asadove vlade i predstavnika opozicije plan je da se izaslanik UN-a konsultuje sa svim stranama zasebno i potom ide od jedne do druge strane kako bi preneo medjusobne predloge i stavove.

XS
SM
MD
LG