Linkovi

Arapska liga traži rešenje za Siriju


Razgovori šefova Arapske lige povodom situacije u Siriji. 28. avgust 2011.
Razgovori šefova Arapske lige povodom situacije u Siriji. 28. avgust 2011.

Sirija je odbacila saopštenje Arapske lige u kojem se traži prekid smrtonosnog nasilja koje potresa zemlju, otkako je vlada započela obračun sa petomesečnom prodemokratskom pobunom.

Liga je rano jutros, posle vanrednog sastanka u Kairu, zatražila prekid "krvoprolića" u Siriji "pre nego što bude prekasno". Takođe se navodi da je generalni sekretar Nabil Elarabi spreman da doputuje u Siriju i pokuša da reši krizu, ali se ne navodi kada bi moglo da dođe do njegove posete.

Sirija je uzvratila protestnom notom u kojoj se Arapska liga optužuje za kršenje diplomatskog protokola i ističe da Damask smatra da saopštenje "ne postoji".

Ujedinjene nacije tvrde da je više od 2.200 ljudi poginulo od marta kada su počeli protesti kojima se traže reforme i završetak jedanaestogodišnje autoratske vladavine predsednika Bašara al-Asada.

Turski predsednik Abdulah Gul je danas izjavio da je Ankara izgubila poverenje u Siriju. Turska državna agencija Anatolija navodi da je Gul rekao da je situacija dostigla stadijum u kojem bi svi potezi Sirijske vlade bili "premali i prekasni".

Sirijska agencija SANA je objavila da je Asad danas uveo novi medijski zakon, kojim se od vlade traži da ukine većinu ograničenja rada lokalnih novinara i dozvoli rad nezavisnih novinskih organizacija.

XS
SM
MD
LG