Linkovi

Težak položaj sirijskih izbeglica


Sirijske izbeglice u izbegličkom centru u Amanu, Jordanu
Sirijske izbeglice u izbegličkom centru u Amanu, Jordanu

U susednim zemljama ih uglavnom čekaju prljavi, slabo opremljeni izbeglički centri, a situacija nije mnogo bolja ni kada dok pokušavaju da se dokopaju evropskog tla.

Dok beže od vazdušnih napada i teške artiljerije, mnogi od oko tri miliona sirijskih izbeglica ne nailaze na bolje utočište ni na drugim mestima.

Nepresušna reka sirijskih izbeglica prevazilazi kapacitete susednih zemalja. Prema podacima UNHCR-a u Jordan dnevno stiže više od 1.300 Sirijaca, koji sa sobom nose samo goli život.

“Ostavila sam za sobom braću, sestre i druge rođake. Porodica je rasuta na sve strane.”

“U Siriji više nema bezbednog mesta, naročito ne u Deri. Stalno padaju rakete , opasnost ne prestaje.”

Oko 130.000 Sirijaca žive u Zatari, izbegličkom centru UNHCR-a u Jordanu.

“Jordanski vojnici ih odvode na bezbedno mesto, dalje od granice.Trebaće im tri dana da stignu to Zatarija, gde će dobiti odgovarajuću pomoć. Za sada je najvažnije skloniti ih što dalje od granice”, kaže predstavnik UNHCR-a u Jordanu Endrju Harper.

U Libanu se već nalazi oko 825,000 a možda i milion izbeglica, koji sada čine četvrtinu libanskog stanovništva. Dok su libanske granice i dalje otvorene, vlada odbija da uspostavi državne izbegličke centre. Umesto toga izbeglice se smeštaju u privremene kampove, poput ovoga u dolini Beka.

Turska je smestila oko 600.000 izbeglica. Međutim, oni koji ne mogu da dođu do organizovanog smeštaja, utočište traže u gradovima, kao što je Istanbul. Deca spavaju po parkovima, dok roditelji prose za hranu.

Međutim mnoge izbeglice ne žele da žive u oskudnim izbegličkim centrima u susednim zemljama. Oko 50.000 izbeglica podnelo je molbe za azil u Evropskoj uniji. Međutim, kako navodi Amnesti internešenel evropske lidere “ bi trebalo da bude sramota zbog načina na koji tretiraju sirijske izbeglice.”

Kritika je usledila zbog slabog evropskog odziva na nedavni apel UNHCR -a za smeštaj 30,000 izbeglica. Za sada se prijavio neznatan broj zemalja i to za prijem manje od polovine traženog broja.

“Zaista je šokantno da Evropska unija prihvata da smesti svega 12.000 izbeglica, od kojih će Nemačka primiti 10.000, Francuska 500, a Španija pet”, ističe generalna sekretarka Amnesti Internešenala Salil Šata.

Sudbina sirijskih izbeglica biće još teža iduće godine dodaje Šata. Amnesti i druge humanitarne organizacije ne očekuju brzo smirivanje situacije u Siriji i tvrde da bi iduće godine broj sirijskih izbeglica mogao da prekorači 4 miliona.
XS
SM
MD
LG