Linkovi

Trauma sirijskih izbeglica


Trauma sirijskih izbeglica
Trauma sirijskih izbeglica

Zbog vladinog gušenja petomesečne pobune sirijskog naroda, hiljade Sirijaca su izbegle u Tursku i Liban. Nekoliko stotina njih nedavno je zatražilo hranu i pomoć lekara u jednoj džamiji u Vadi Haledu, gradu na severu Libana nekoliko kilometara od sirijske granice.

Rano popodne u džamiji Mahtum blizu sirijske granice… Libanski humanitarni radnici dostavljaju pomoć izbeglicama iz Sirije. Šezdesetogodišnji Ali Mohamad al-Kurdi došao je pre dva meseca, bez ikakvih stvari osim onih koje je nosio na sebi. Pripadnici sirijskih snaga bezbednosti upali su mu u kuću, i svirepo ubili petoricu mladića u njegovoj porodici.

Ostaću ovde sve dok režim ne padne, a ako režim ne padne, izvršiću samoubistvo.”

Grupe za zaštitu ljudskih prava procenjuju da je oko 1,700 ljudi poginulo, a gotovo 3,000 nestalo u toku pobune. Sirijska vlada kaže da se obračunava sa naoružanim teroristima. Disidenti kažu da oružje nose jedino vladine snage.

Abdula Tasi radi sa donatorskom organizacijom Mladi Beke za razvoj i slobodno obrazovanje. On kaže da se u ovom području nalazi oko pet hiljada sirijskih izbeglica. Kada su tu stigli, verovali su da će ostati samo nekoliko dana.

“Ali prolazili su dani, i sada misle da će ostati duže. Neki pokušavaju da se mešaju sa lokalnim stanovništvom a drugi odlaze u sela daleko odavde.”

Kasim Ajubi radi u pokretnoj klinici. On kaže da su većina fizičkih bolesti kod izbeglica sasvim obične, kao što je grip. Ali mentalno – oni su traumatizovani.

Oni su veoma napeti, mentalno su iscrpljeni. Postoji strah, plaše se čak i da budu snimljeni.”

33-godišnja Um-Hamza nije želela da otkrije svoje prezime. Pre mesec dana je pobegla iz Homsa jer je njeno sedmoro dece bilo preplašeno. Pa ipak, i dalje je prkosna.

"Božjom voljom, vratiću se, jer mi smo odlučni. Želimo slobodu, želimo da živimo kao i drugi narodi. Nas proganjaju i moramo da se oslobodimo tiranije. Ako se žrtvujemo, ako mnogi od nas poginu – to nije problem.”

Hasan al-Hasad bio je poručnik u sirijskoj vojsci do pre mesec dana, kada je dezertirao i prebegao u Liban. On kaže da je isto uradilo još nekoliko hiljada vojnika. Oni organizuju novi pokret otpora, ali im cilj nije da napadaju vladu predsednika Bašara al-Asada.

“Uz Božju pomoć, okupljamo se ovde da se suprostavimo tiraninu, Bašaru, i podržimo sirijski narod, mirnim putem.”

Dok se pobuna nastavlja, a represija pojačava, Sirijci pozivaju na veću medjunarodnu podršku, sankcije i diplomatski pritisak. Medjutim, kažu da ne žele stranu vojnu intervenciju jer nameravaju da svrgnu Asada mirnom revolucijom.



XS
SM
MD
LG