Linkovi

Obračun sa demonstrantima u Siriji


Demonstracije protiv predsednika Bašara al-Asada u Deri.
Demonstracije protiv predsednika Bašara al-Asada u Deri.

Aktivisti za ljudska prava tvrde da su sirijski vojnici ubili najmanje 13 ljudi na anti-vladinim protestima širom zemlje, dok se vlasti suočavaju sa novim optužbama da bi mogle da budu krive za "zločine protiv čovečnosti".

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu navodi da je najveći broj žrtava u regionu oko grada Homsa, gde su snage bezbednosti sporvele seriju racija u potrazi za disidentima. U jednoj zasedi, kako tvrde aktivisti - stradali su i sirijski vojnici. Kao i obično, broj žrtava nije mogao da bude potvrđen iz nezavisnog izvora, pošto Sirija zabranjuje većini stranih novinara da rade.

Danas je inače objavljen i izveštaj "Hjuman rajts voča" u kome se navodi da je sirisjka vlast možda kriva za zločine protiv čovečnosti, zbog navodnih mučenja i nezakonitih ubistava.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i opozicioni lideri pozvali su na suspenziju članstva Sirije u Arapskoj ligi. Dvadeset-dvočlana organizacija sutra će u Kairu održati hitan sastanak na kojem će se govoriti o nemirima u Siriji, posle očiglednog kraha sporazuma prema kojem je sirisjka vlada trebalo da prekine da se brutalno obračunava sa demonstrantima.

XS
SM
MD
LG