Linkovi

Početak pregovora o Siriji pod znakom pitanja


Stafan de Mistura, specijalni izaslanik UN za Siriju.
Stafan de Mistura, specijalni izaslanik UN za Siriju.

Ujedinjene nacije planiraju da sledeće nedelje održe novu rundu mirovnih pregovora o Siriji, ali dok se planirani datum bliži još nema konsenzusa o tome ko bi trebalo da učestvuje u njima, pa postoje sumnje da će pregovori početi kada je planirano.

Stafan de Mistura, izaslanik UN za Siriju, objavio je prošlog meseca da želi da razgovori počnu u Ženevi 25. januara. Medjutim, portparol UN Farhan Hak izjavio je u ponedeljak u Njujorku da pozivi za učešće na konferenciji neće biti upućeni dok se ne utvrdi koji će pobunjenici biti pozvani.

"U ovoj fazi, UN će krenuti da upućuju pozive kada zemlje koje predvode proces u medjunarodnoj grupi za pomoć Siriji budu postigle dogovor o tome ko iz opozicije treba da bude pozvan. Generalni sekretar apeluje na te zemlje da udvostruče napore da postignu dogovor. Ujedinjene nacije su spremne da obave svoje zadatke planiranja i organizovanja pregovora”, izjavio je Farhan Hak, portparol Ujedinjenih nacija.

Razgovore podržava grupa od 17 zemalja medju kojima su SAD, Rusija i Francuska, ali te zemlje tek treba da odluče koje će od mnogobrojnih opozicionih grupa koje se bore u Siriji imati svoje predstavnike za pregovaračkim stolom.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijis je tokom posete Abu Dabiju izjavio da je na UN da odluče da li će se pregovori održati.

“Moraju da odluče ove nedelje. Očigledno, mi se nadamo da će se razgovoi održati, ail neka pitanja moraju da se razreše, konkretno mora da dodje do odredjenih mera izgradnje poverenja – kao što je prestanak opsade nekih gradova i bombardovanja civila. To je prvi korak, jer će biti veoma teško za umerenu opoziciju da učestvuje u pregovorima u trenutku dok su njeni pripadnici izloženi bombardovanju.”

Portparol UN-a navodi da se svetska organizacija i dalje nada da će pregovori početi 25. januara, kao i da će prekid vatre u Siriji pratiti početak mirovnih razgovora.

XS
SM
MD
LG