Linkovi

Strah za radnike nevladinih organizacija u Siriji


Raseljeni Sirijci čekaju hranu koju distribuira jedna nevladina organizacija u izbegličkom kampu kod Azaza.
Raseljeni Sirijci čekaju hranu koju distribuira jedna nevladina organizacija u izbegličkom kampu kod Azaza.

U međunarodnoj zajednici raste zabrinutost za sudbinu hiljada Sirijaca koji rade u toj zemlji za zapadne nevladine organizacije ili su angažovani na razvojnim projektima koje finansiraju američke agencije i evropske vlade.

Zapadni zvaničnici strahuju da će se ti Sirijci naći na meti Asadovog režima, dok se nastavlja vladina ofanziva da povrati osvojene gradove i teritorije od pobunjenika. Na nezvaničnim susretima, oni apeluju na Tursku da primi sirijske političke aktiviste i radnike nevladinih organizacija, koji žele da napuste zemlju, navelo je za Glas Amerike nekoliko diplomata i predstavnika humanitarnih agencija.

Turska je do sada primila manje od 25 osoba sa takvim “izuzetnim političkim slučajem” preko graničnog prelaza Bab al Samah, svega nekoliko kilometara od područja gde su u prodoru jedinice povezane sa vladom u Damasku.

Zapad strahuje za bezbednost oko 6.000 Sirijaca – među kojima su radnici koji su sklopili ugovor sa nevladinim organizacijama, kao i njihovi članovi porodica.

Tokom petogodišnjeg sukoba kao i pre početka rata, Asadova vlada je imala oštar tretman radnika nevladinih organizacija i političkih aktivista. U izveštaju Stejt Departmenta za ljudska prava za 2014. godinu, navodi se da su u Siriji “privedene desetine hiljada pojedinaca povezanih sa nevladinim organizacijama, aktivista za ljudska prava, novinara, humanitarnih radnika i lekara. Njima nije pruženo pošteno suđenje, a “silovanje i fizički napadi su korišćeni kao metodi kazne”.

Humanitarna pomoć iz vazduha

Ujedinjene nacije planiraju da u roku od nedelju dana počnu da iz aviona bacaju pakete hrane stanovnicima opkoljenih područja u Siriji.

Predsednik humanitarne radne grupe UN-a za Siriju Jan Egeland izjavio je da će se prve takve isporuke humanitarne pomoći obaviti u Deir al-Zoru, gradu sa oko 200.000 stanovnika koji se nalazi pod opsadom boraca Islamske države. Humanitarne agencije Ujedinjenih nacija ističu da nemaju pristup područjima pod kontrolom Islamske države.

Egeland je izjavio da je više od 100 kamiona UN-a juče i danas dostavilo zalihe ključne humanitarne pomoći 80.000 ljudi u pet sirijskih gradova, koji se nalaze pod opsadom sirijskog režima ili pobunjenika.

UN su u više navrata pozvale sve strane u Siriji da omoguće neometani pristup humanitarnim pošiljkama. Zvaničnici svetske organizacije procenjuju da je pomoć potrebna za oko 13,5 miliona Sirijaca. Dodatnih 4,6 miliona izbeglo je iz zemlje od početka 2011.

XS
SM
MD
LG