Linkovi

Samit o Ukrajini u senci Sirije


Nemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Fransoa Oland pred samit o Ukrajini.
Nemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Fransoa Oland pred samit o Ukrajini.

Lideri Francuske, Ukrajine, Nemačke i Rusije održali su sastanak u Parizu koji je trebalo da bude posvećen uspostavljanju mira u istočnoj Ukrajini, ali je ta tema zasenjena zbog ruske vojne intervencije u Siriji.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da će biti potrebno vreme da se organizuju izbori u Ukrajini u skladu sa medjunarodnim standardima, zbog čega se mirovni proces iz Minska verovatno neće potpuno primeniti do kraja godine.

Pre zajedničkih razgovora, Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel održali su bilateralne sastanke sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kako je saopšteno, Oland je Putinu preneo mišljenje da bi Rusija trebalo da gadja samo ciljeve Islamske države tokom svoje vojne akcije u Siriji. Nemačka kancelarka juče je izjavila da gradjanski rat u Siriji može da se okonča samo uz pomoć Rusije, što je drugačiji stav od pozicije SAD da zbog ruskih vojnih akcija postoji rizik da se priduži konflikt u Siriji. Merkel je, medjutim, danas izjavila da zapadne zemlje neće načiniti ustupke Rusiji u ukrajinskoj krizi da bi obezbedili njenu podršku političkom rešenju u Siriji, navodeći da te dve krize nemaju veze jedna sa drugom.

Rusija je danas izvršila nove vazdušne udare u Siriji, dok je koalicija koju predvode SAD pozvala Moskvu da obustavi napade na sirijsku opoziciju i koncentriše se na ciljeve Islamske države. Koaliciju protiv Islamske države čine SAD, Britanija, Turska, Francuska, Nemačka, Katar i Saudijska Arabija a saopštenje je objavljeno na vebsajtu turskog ministarstva spoljnih poslova.

Za to vreme, sirijski šef diplomatije Valid al-Mualem je izjavio pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku da su vazdušni udari protiv ISIS-a beskorisni ako se ne sprovode u koordinaicji sa sirijskom vojskom – kako je naveo - jedinom snagom u Siriji koja se bori protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG