Linkovi

Sirija: Desetine žrtava izraelskih napada


Izraelski vojnici blizu granice Izraela i Sirije
Izraelski vojnici blizu granice Izraela i Sirije

Rusija i Kina izrazile su zabrinutost zbog mogućnosti proširenja konflikta posle, kako se smatra, izraelskih vazdušnih napada u Siriji

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javlja da su u izraelskim vazdušnim napadima na veliki vojni kompleks u okolini Damaska, poginula najmanje 42 sirijska vojnika.

Sirijska vlada nije objavila broj mrtvih, osim što su odmah posle jučerašnjeg napada u svanuće, sirijski državni mediji objavili da je bilo žrtava.

Neimenovani obaveštajni izvori na Bliskom istoku su saopštili da je Izrael gađao visoko precizne navođene rakete Fatah-110, dopremljene iz Irana i uskladištene u hangaru na Međunarodnom aerodromu u Damasku, namenjene ekstremističkoj organizaciji Hezbolah u Libanu.

Izraelski poslanik Cači Hanegbi, blizak premijeru Benjaminu Netanjahuu, nije potrdio da je iza napada Izrael, ali je danas rekao da je izraelska akcija, ako se uopšte dogodila, usmerena protiv Hezbolaha, a ne Sirije.

Američki državni sekretar Džon Keri je danas otputovao u Rusiju, na razgovor o situaciji u Siriji sa predsednikom Vladimirom Putinom. Rusija je izrazila zabrinutost da bi konflikt u Siriji mogao da se proširi u regionu. Kineski ministar inostranih poslova izrazio je danas svoje protivljenje upotrebi sile, pozivajuću na poštovanje suvereniteta.

Generalni sekretar UN-a, Ban Ki-mun je pozvao sve strane na odgovorno ponašanje radi sprečavanja eskalacije tog, kako ga je opisao, već “razornog i veoma opasnog konflikta.”
XS
SM
MD
LG