Linkovi

Iran šalje elitne snage u Siriju


Snage sirijske vlade konstantno gadjaju područja pod kontrolom pobunjenika
Snage sirijske vlade konstantno gadjaju područja pod kontrolom pobunjenika

Teheran bi mogao da preduzme vojnu akciju u slučaju strane intervencije u Siriji, saopštila je iranska vojska

Teheran je saopštio da savetnici elitnih korpusa iranske Islamske revolucionarne garde obezbedjuju ne-vojnu pomoć Siriji i da ti Teheran mogao da preduzme vojnu akciju ukoliko spoljne sile napadnu najbližeg saveznika Irana.

Današnje saopštenje komandanta garde, Mohameda Alija Džafarija, prvo je zvanično priznanje da Iran ima vojno prisustvo u Siriji, gde su u 18-mesečnim sukobima vlade i pobunjeničkih snaga stradale hiljade ljudi.

Iranski mediji navode izjavu Džafarija da je izvesni broj pripadnika snaga Kuds „prisutan u Siriji“. On nije rekao koliko, ali je ukazao da oni obezbedjuju „intelektualnu i savetodavnu pomoć.“

Snage Kuds su jedinica Revolucionarne garde koja ima zadatak da izvozi iransku ideologiju. Te iste snage svojevremeno su optužene za zaveru da izvrše napad unutar Iraka od vremena zbacivanja sa vlasti preminulog diktatora Sadama Huseina.

Američki funkcioneri su ovog meseca saopštili da Irak pomaže u transferu oružja Siriji otvaranjem svog vazdušnog prostora za iranske avione. Bagdad je demantovao te optužbe. Džafari je takodje rekao da bi svaki eventualni izraelski napad na Iran izazvao odmazdu protiv američkih baza u regionu i da bi trgovina kroz Hormuški moreuz bila poremećena.

U medjuvremenu, nasilje se nastavlja u Siriji gde su vladine snage danas bombardovale i gadjale teškom artiljerijom kvartove pod kontrolom pobunjenika u Damasku, Alepu, Daari, Homsu i Deir Ezoru. Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji saopštava da je u sukobima stradalo bar 20 ljudi.
XS
SM
MD
LG