Linkovi

Ranjenici beže iz Sirije


Sirijac Sivan, koji nije želeo da navede svoje prezime jer mu je ostatak porodice još u Siriji, pobegao je sa svojim sinom iz rodnog Idliba u Jajladagi u Turskoj.
Sirijac Sivan, koji nije želeo da navede svoje prezime jer mu je ostatak porodice još u Siriji, pobegao je sa svojim sinom iz rodnog Idliba u Jajladagi u Turskoj.

Opoziciona Slobodna sirijska armija trpi velike gubitke u borbama sa snagama sirijske vlade. Ranjenici kažu da ne mogu da se oporavljaju u Siriji, jer bi ih tu uhapsili. Saradnik Glasa Amerike Henri Ridžvel je na tursko-sirijskoj granici razgovarao sa ranjenim borcima koji su uspeli da pređu granicu.

Delimično paralizovan, sa dubokim ranama na glavi i rukama – borac Slobodne sirijske armije. Neprekidno uz njega, njegov drug po oružju, koji kaže da je sedam sati nosio svog drugara od bojišta u Siriji preko granice – u Tursku. Obojica su tražila da im se sakrije identitet.

Plašili smo se da će da nas pronađu. Kamuflirali smo se granama i uspeli da pređemo granicu.“

Mladići kažu da su srećni što ih nisu uhvatili.

Duž granice ima toliko mnogo vojnika i vladine snage tragaju za svakim ko pokušava da pobegne u Tursku.“

Ranjeni opozicioni borci ili demonstranti u Siriji imaju dve mogućnosti: da dobiju medicinsku pomoć u podzemnim klinikama u Siriji, ili da pređu granicu i leče se u turskim bolnicama. Obe varijante su veoma rizične.

Sirijska armija je pojačala položaje duž granice. Kada je Glas Amerike u decembru bio u gradiću Đuvečiju iz kojeg se vidi Sirija, u okolini nije bilo sirijskih vojnika.

Sada pomoću teleobjektiva mogu da se snime vojne posade u osmatračkim kulama, a meštani pokazuju skrivene brdske artiljerijske položaje. Aktivisti kažu da vojnici pucaju na svakog ko proba da pređe i tvrde da su maslinjaci minirani.

Video snimke postavljene na internet je nemoguće verifikovati. Ali oni odgovaraju izjavama boraca Slobodne sirijske armije koji kažu da Asadove snage koriste tešku artiljeriju, uključujući i ratne helikoptere, za napade na gradiće i sela u blizini granice.

Borac Slobodne sirijske armije, koga je Glas Amerike pronašao ispred bolnice u Antakiji, kaže da je srećno preživeo duboke rane od šrapnela koje je zadobio prilikom napada vladinih snaga na njegovo rodno mesto Al Džanudiju.

Asadove snage nisu gađale ništa posebno, pucale su na sve i to je trajalo od 6 do 11 ujutru. Potpuno su razrušili dve kuće... u njima su bili žene, deca, starci. Svi su izginuli. A onda su vojnici ušli u selo.“

On kaže da su vojnici pljačkali hranu meštana, palili im kuće i mnoge žene silovali.

U podzemnim sigurnim kućama, kao što je jedna u Anntakiji, aktivisti su se sastali da se dogovore o narednoj misiji krijumčarenja vitalnih materijala u Siriju.

Na videu koji je Glas Amerike dobio, prikazani su aktivisti koji nose lekove i opremu preko porozne granice.

Misije kao što je ova imaju životni značaj za opoziciju. Ali su one iz nedelje u nedelju sve opasnije.

XS
SM
MD
LG