Linkovi

SAD i Rusija o mogućim rešenjima u Siriji


Američka državna sekretarka Hilari Klinton i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, danas u Sankt Peterburgu
Američka državna sekretarka Hilari Klinton i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, danas u Sankt Peterburgu

Šefovi diplomatija Sjedinjenih Država i Rusije razgovarali su danas u Sankt Peterburgu o situaciji u Siriji

Američka državna sekretarka Hilari Klinton razgovarala je danas u Sankt Peterburgu sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom, uoči međunarodne konferencije o krizi u Siriji. Šefovi diplomatija dve zemlje nastojali su da prevaziđu nesuglasice u vezi sa planom za političku tranziciju u Siriji.

Pre tog sastanka Lavrov se distancirao od nacrta rezolucije Ujedinjenih nacija u kojoj se nagoveštava da će mir doći u Siriju samo ako predsednik Bašar al-Asad napusti položaj. Lavrov je rekao da tu krizu moraju da reše samo Sirijci i da Rusija, dugogodišnji saveznik Sirije, ne podržava mešanje sa strane.

Međunarodni izaslanik za Siriju, Kofi Anan, sazvao je za sutra u Ženevi sastanak predstavnika svetskih i regionalnih sila kako bi im izneo nove ideje za razrešavanje sirijskog konflikta. Diplomatski izvori u Ujedinjenim nacijama kažu da će Anan izneti plan za osnivanje vlade nacionalnog jedinstva u Siriji koji eksplicitno ne isključuje učešće sirijskog predsednika Bašara al-Asada već samo one ličnosti čije učešće bi moglo da potkopa stabilnost zemlje. Ruski ministar Lavrov potvrdio je Rusko učešće na toj konferenciji. Na tom sastanku neće biti predstavnika Sirije.

Od početka krize u Siriji Rusija je odbijala da pozove Asada da se povuče sa vlasti.
Sirijske opozicione grupe saopštile su da neće prihvatiti nikakav plan za političku tranziciju koji ne predviđa odlazak Bašara al-Asada sa vlasti.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je tokom jučerašnje posete Letoniji da bilo kakvo rešenje za krizu u Siriji mora da bude u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava, da predviđa vladu koja može da bude pozvana na odgovornost, vladavinu prava i jednake mogućnosti za sve Sirijce. Ona je dodala da Ananov plan pokazuje kako stići do tog cilja.
XS
SM
MD
LG