Linkovi

Izveštaji o hemijskim napadima u Siriji


Građani i bolničari zbrinjavaju sirijskog vojnika povređenog u navodnom pobunjeničkom napadu hemijskim oružjem, u blizini Alepa
Građani i bolničari zbrinjavaju sirijskog vojnika povređenog u navodnom pobunjeničkom napadu hemijskim oružjem, u blizini Alepa

Sirijske snage optužuju pobunjenike za upotrebu hemijskog oružja dok je opozicija na sastanku u Istanbulu izabrala privremenog premijera

Sirijska vlada i pobunjenici se međusobno optužuju za napad hemijskim oružjem u gradu u blizini Alepa na severu. Sirijska vlada tvrdi da je raketa koja je danas pogodila Kan al-Asal ispustila otrovan gas od kojeg je umrlo 25 ljudi.

Navodi se da je raketa ispaljena iz okruga Najrab u Alepu, koji je pod kontrolom pobunjenika. Pobunjenici tvrde da su raketu ispalile snage predsednika Bašara al-Asada.

Medijski centar u Alepu, povezan sa pobunjenicima, izveštava da je raketa izazvala „gušenje“ stanovnika Kan al-Asala. Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javila je da je poginulo 26 ljudi, među kojima su i civili i vojnici. Još nema nezavisnih potvrda da je raketa sadržala hemijsko punjenje.

Portparol Bele kuće, Džej Keri, izjavio je da nema dokaza da su pobunjenici upotrebili hemijsko oružje, ali je ponovio vašingtonsko upozorenje da će Asadova vlada biti odgovorna za svaku upotrebu hemijskog oružja protiv pobunjenika ili civila.

Ranije danas, opozicione vođe iz Sirijske nacionalne koalicije okupljene na sastanku u Istanbulu, izabrale su Gasana Hitoa, bivšeg privrednika, inače obrazovanog u SAD, za privremenog premijera. Njegov zadatak je da sastavi vladu koja bi trebalo da deluje na području pod kontrolom pobunjenika. Za Hitoa je glasalo 35 od ukupno 48 članova pomenute opozicione koalicije.

Gasan Hito je nekoliko decenija živeo u Teksasu, odakle se nedavno preselio u Tursku kako bi učestvovao u koordinaciju pomoći područjima Sirije koje su zauzele pobunjeničke snage.

Više od 100 zemalja je priznalo opozicionu koaliciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda, uključujući SAD, Britaniju, Francusku iI Tursku.
XS
SM
MD
LG