Linkovi

Sirijski alaviti strahuju za svoju budućnost


Alawites Fear Future As Syrian Conflict Intensifies
Alawites Fear Future As Syrian Conflict Intensifies

Sirijski predsednik Bašar al-Asad i mnogi iz moćnog užeg kruga njegovih saradnika su alaviti, koji čine oko 12 odsto sirijskog stanovništva.

Odredi alavitske milicije, poznate kao šabiha, često se okrivljuju za najokrutnije zločine na pobunjeničkim područjima. Ipak, mnogi alaviti u Siriji i Turskoj kažu da oni nemaju veze sa tim nasiljem. Saradnik Glasa Amerike Henri Ridžvel, obilazeći područje duž sirijsko-turske granice, ustanovio je da mnogi alaviti nisu lojalni predsedniku Asadu.

Unutrašnjost Kuće Džem, alavitskog verskog objekta u turskom mestu Gaziantep, nedaleko od Sirije... Obredi, muzika i igre strani su većini muslimana, kao i platno na kojem je predstavljeno 12 svetih imama. Ovdašnji alaviti smatraju da se njihova vera uglavnom ne razume – a da sukob u Siriji pogoršava situaciju.

Lider ili dede, Kuće Džem, Husein Keškin, kaže da se i turska vlada okrenula protiv alavita.

„Očigledno je koga turska vlada podržava u Siriji. Ali ona samo još više češe ranu, ona pogoršava problem u Siriji.“

Keškin se žali da alaviti kao manjina trpe određene patnje i u Turskoj.

Vlada nas vidi kao nešto različito u odnosu na sebe. Ona nikada ne rešava ijedan od naših problema.“

Takva osećanja su samo odjek strepnji alavita u Siriji. Ako predsednik Asad – i sam alavit – bude pao, pripadnici mnogih manjina, među kojima su i hrišćani i druzi, strahuju od sunitske dominacije. Pripadnici opozicije kažu da Sirijska vlada predstavlja pobunu kao ustanak radikalnih sunita, kojem alaviti moraju da se suprotstave.

Turski grad Antakija, nedaleko od granice, ima sličan etnički mozaik. U trgovačkoj četvrti, bazaru, glavna tema je sirijska kriza. Prodavac začina Šervet Duzgan kaže da Turska dodatno pogoršava situaciju u Siriji.

„Ja sam sam alavit, ali ja ne mislim da bi najvažnija stvar trebalo da bude da li ste sunit ili alavit, glavne bi trebalo da budu ljudske vrednosti.“

Sukob u Siriji je stanovnike Antakije podelio prevashodno duž verskih i sektaških linija, premda mnogi pomno paze da ne iskažu glasno šta misle. Međutim, postoji jedna stvar koja ujedinjuje većinu vlasnika dućana u ovom drevnom bazaru, a to je dramatično smanjenje posla od početka sukoba.

Antakija je Sirijcima bila odredište za kupovinu. Ali sada ih dođe svega nekolicina. Među onima koji su ipak došli je Tair Abud. Bez obzira što je alavit, Abud se godinama zalagao za demokratiju.

„Naročito kada ste alavit, veoma ste im opasni. Morate dva puta da budete kažnjeni.“

Abud kaže da je prošle godine, pre nego što je pobegao u Tursku i ostavio za sobom mnoge rođake, bio u zatvoru, gde je nekoliko meseci bio mučen.

„Glavnina cele revolucije je građanska. Tu su hrišćani, tu su alaviti, druzi, suniti... Možete da ubijete telo nekog čoveka, možete da pobijete hiljade, ali ne možete da ubijete ideologiju. Oni se uzalud trude da ubiju ideologiju ove revolucije.“

Abud kaže da se u sirijskoj revoluciji ne radi o veri ili rasi, nego o svrgavanju diktatora i nada se povratku u slobodnu Siriju.
XS
SM
MD
LG