Linkovi

SAD bombardovale uporišta ISIL-a u Siriji


Komandni i kontrolni centar ISIL-a u Raki
Komandni i kontrolni centar ISIL-a u Raki

Ocenjeno da su vazdušni napadi koalicije predvođene Sjedinjenim Državama na pripadnike Islamske države unutar Sirije bili vrlo uspešni.

Predsednik Barak Obama rekao da je cilj vazdušnih napada unutar Sirije eliminacija "bezbednih pribežišta" terorista, dok su američki vojni funkcioneri ocenili da je koordinisani napad bio "veoma uspešan".

Predstavnik Pentagona kontra admiral Džon Kirbi je rekao da je vazdušna kampanja u istočnoj i severnoj Siriji "samo početak" koalicionih nastojanja da se slomi ekstremistička grupa Islamska država, koja ima sedište u Siriji, ali je takođe proteklih meseci zauzela velike delove i iračke teritorije.

U govoru održanom u Beloj kući pre odlaska u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN-a, predsednik Obama je rekao da su mete današnjih vazdušnih napada bili "iskusni" pripadnici Al Kaide, poznati kao Grupa Korasan koja je planirala "neposredne" napade na Sjedinjene Države.

"Svi koji kuju zavere protiv SAD i Amerikanaca treba da znaju da nećemo tolerisati bezbedna utočista za teroriste koji prete našim građanima", poručio je Obama.

Vazdušni napadi širokog obima obuhvatili su i druge ciljeve.

Bahrain, Katar, Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati podržali su vazdušnu kampanju koja je nanela štetu i uništila komplekse za obuku ekstremista Islamske države u istočnoj i severnoj Siriji, kao i sedište i finansijski centar te grupe.

Predsednik Obama je rekao da su pomenute arapske zemalje saveznice SAD u borbi protiv ekstremista.

"Jačina ove koalicije jasno stavlja do znanja da ovo nije samo američka borba.

Jedna grupa koja prati situaciju na terenu navodi da je u najnovijim vazdušnim napadima u Siriji stradalo 120 islamskih ekstremista.

Predsednik Sirijske opservatorije za ljudska prava, Rami Abdulrahman, ukazao je da je u bombaškim napadima stradalo ili ranjeno bar 300 ljudi, uključujući pripadnike Islamske države i Al Kaide.

Ovom vazdušnom kampanjom proširena su nastojanja koalicije koju predvode SAD da se oslabe i osujete ove dve grupe. Ranija bombardovanja su bila usmerena na položaje ekstremista u Iraku.

Predstavnik Pentagona, potpukovnik Džef Pul, je izjavio za Glas Amerike da su napadi vršeni borbenim avionima, bombarderima i da su sa nosača aviona ispaljivane krstareće rakete.

"Mogu da potvrdim da su američka vojska i partnerske zemlje izvršile vojnu akciju protiv ISIL-a u Sirjii u kojoj su pored ostalog korišćeni bombarderi i rakete tipa Tomahavk", rekao je Pul.

Sirijsko ministarstvo inostranih poslova je istakao da su SAD unapred obavestile sirijskog ambasadora u UN-u o predstojećim napadima. Kurdski lideri, sirijske izbeglice i lider glavne sirijske opozicione koalicije koju podržava Zapad, pozdravili su vazdušne napade.

Prošle nedelje, napredovanje pripadnika Islamske države u kurdskim oblastima u severnoj Siriji, duž granice sa Turskom, dovelo je do najezde preko 130.000 izbeglica u Tursku.

Predsednik Obama je u govoru koji je održao 10. septembra najavio da je odobrio širu upotrebu vazdušnih udara protiv Islamske države, uključujući i napade u Siriji.

XS
SM
MD
LG