Linkovi

19 mrtvih u Siriji


Amaterski snimak današnjih antivladinih demonstracija u gradu Rastan, u centralnom delu Sirije
Amaterski snimak današnjih antivladinih demonstracija u gradu Rastan, u centralnom delu Sirije

Najmanje 19 ljudi je ubijeno danas, kada su sirijske snage bezbednosti pucale na antivladine demonstrante, samo dan pošto su zapadne sile pozvale sirijskog predsednika Bašara al-Asada da podnese ostavku zbog krvoprolića nad disidentima.

Aktivisti za građanska prava kažu da je većina današnjih žrtava pala u južnoj pokrajini Dara. Aktivisti kažu da su sirijske snage takođe otvarale vatru i ubijale demonstrante u jednom predgrađu Damaska, kao i oblasti grada Homsa.

Masovne demonstracije održane su danas širom Sirije, na kojima se tražila ostavka predsednika Asada.

U međuvremenu, sirijske opozicione grupe kažu da su blizu osnivanja koalicije, u nastojanju da ojačaju svoja nastojanja na svrgavanju Asadovog režima.

Međunarodni pritisak na Asada pojačao se juče kada su Sjedinjene Države, Evropska unija i još nekoliko zapadnih država prvi put saopštile da bi sirijski lider trebalo da napusti vlast. Sjedinjene Države takođe su najavile uvođenje novih sankcija protiv Asadove vlade dok je šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton saopštila da i Evropska unija priprema sankcije protiv sirijskog koje bi mogle da obuhvate embargo na kupovinu sirijske nafte.

U Njujorku, Sjedinjene Države i još četiri članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija saopštile su da rade na tekstu nove rezolucije o sankcijama Ujedinjenih nacija protiv Sirije.

XS
SM
MD
LG