Linkovi

Traži se istraga o masakru u Siriji


Prizor sa demonstracija protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada u Kairu
Prizor sa demonstracija protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada u Kairu

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj založila se za istragu o prošlonedeljnom masakru civila u sirijskom gradu Hula

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj založila se za istragu o prošlonedeljnom masakru više desetina civila u sirijskom gradu Huli, dok aktivisti izveštavaju da je danas ubijeno još najmanje 12 civila.

Navi Pilaj je iznela svoj predlog u saopštenju Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava, koji danas vanredno zaseda u Ženevi radi razgovora o masakru od 25. maja, u kome je ubijeno najmanje 108 ljudi, od kojih su gotovo polovina bila deca.

Pilaj kaže da taj incident možda predstavlja zločin protiv čovečnosti i poziva sirijsku vladu da omogući neometan pristup kako bi se sprovela istraga o tim i drugim mogućim zločinima.

Savet UN za ljudska prava takođe raspravlja o rezoluciji predloženoj od strane Sjedinjenih Država, Turske i Katara, kojom se osuđuje taj masakr. Pomenuti incident izazvao je zgražavanje u svetu i podstakao nastojanja da se zaustavi 15-mesečni konflikt u Siriji.

U međuvremenu, opozicioni aktivisti izveštavaju danas o, kako izgleda, novom masovnom ubistvu civila. Sipan Hasan iz Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, izjavio je za Glas Amerike da su neidentifikovani napadači juče ubili 12 radnika u blizini grada Kusaira, u pokrajini Homs.

Opservatorija za ljudska prava kaže se da je autobus sa radnicima jedne državne fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva zaustavljen na kontrolnom punktu u blizini Kusaira, da su radnici izvedeni iz njega i pobijeni pucnjima u glavu. Pomenuta organizacija takođe je saopštila da su proteklih dana u tom području pojačani sukobi između opozicionih grupa i vladinih snaga.
XS
SM
MD
LG