Linkovi

UN usvojile rezoluciji o Siriji


Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciji u kojoj se kritikuje sirijska vlada zbog upotrebe teškog naoružanja

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija usvojila je danas neobavezujuću rezoluciju kojom se osuđuje vlada Sirije zbog upotrebe teškog naoružanja u borbi protiv pobunjenika. Takođe se kritikuje Savet bezbednosti UN jer nije uspeo da spreči nasilje u Siriji.

Glasanje je sprovedeno u jeku izveštaja sirijskih aktivista da se nasilje u 17-mesečnoj pobuni protiv predsednika Bašara Al Asada pojačava.

Otvarajaći debatu o rezoluciji, generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da se u Siriji vodi pravi rat i pozvao velike sile da zaustave nasilje. On je istakao da „neposredni interes sirijskog naroda mora da bude iznad bilo koje borbe za uticaj“.

Sirijski saveznici Kina i Rusija prethodno su tri puta stavile veto na rezolucije o Siriji. Ban Ki Mun je rekao da se Savet bezbednosti paralisao oko pitanja Sirije.

Akcija Generalne skupštine usledila je dan nakon što je Kofi Anan podneo ostavku na mesto specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju, okrivljujući Savet bezbednosti za, kako je rekao, manjak jedinstva.

Takođe danas, Sirijska opservatorija za ljudska prava izvesila je da je u eksploziji granate koja je pala na jedan palestinski izbeglički logor u Damasku poginula najmanje 21 osoba. Opservatorija nije saopštila ko je ispalio granatu.

Takođe je izvešteno o tome da sirijska vojska gomila pešadiju i tenkove u jednom predgrađu Damaska.

Neposredno posle Ananove ostavke, Britanija je saopštila da će povećati svoju pomoć sirijskim pobunjenicima. Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg je u razgovoru za Bi-bi-si rekao da će britanska strana tokom narednih nedelja povećati svoju pomoć pobunjenicima u opremi i zalihama ali ne i u naoružanju, imajući u vidu, kako je navedeno, „razmere smrti i trpljenja, kao i neuspeh diplomatskog procesa.“

Bela kuća je istakla da Ananova ostavka ukazuje na nespremnost Kine i Rusije da podrže osmišljenu rezoluciju protiv Asada. Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Hong Lei je izrazio žaljenje Pekinga zbog Ananove ostavke, dodajući da Kina podržava dalju važnu ulogu Ujedinjenih nacija u nalaženju adekvatnog rešenja za konflikt u Siriji.
XS
SM
MD
LG