Linkovi

Protesti besne širom Sirije


Map of Hama and Deir al-Zor in Syria
Map of Hama and Deir al-Zor in Syria

Sirijske organizacije za ljudska prava navode da su snage bezbednosti otvorile vatru na veliku grupu anti-vladinih demonstranata u opozicionom uporištu u gradu Hami, i ubile najmanje 34 ljudi. Incident se dogodio nakon što su hiljade demonstranata izašle na ulice posle molitve u gradu koji je oko 300 kilometara udaljen od Damaska. Očevici navode da su hiljade ljudi izašle iz džamija na ulice, kako bi učestvovale u protestnom skupu, a vladine snage počele su da ispaljuju bojevu municiju.

Demonstracije su izbile širom Sirije u Damasku i drugim gradovima posle poziva opozicionih grupa na protest zbog dece koja su stradala proteklih nedelja za vreme pobune protiv predsednika Bašara al-Asada. Ranije danas, agencija Rojters javila je da su sirijski vojnici pucali na demonstrante u istočnom gradu Deir al-Zor.

Opozicioni organizatori kažu da je najmanje 25 dece poginulo u nedavnom nasilju, u kome je život izgubilo oko hiljadu ljudi. Medju mladim žrtvama je 13-godišnji dečak, za kojeg aktivisti kažu da su ga mučili i ubili pripadnici sirijskih bezbednosnih snaga.

Sirijske vlasti navode da su dečaka ubili pripadnici naoružanih grupa koje nisu deo vladinih snaga, ali nisu precizirale o kojim je grupama reč.

Grad Hama je, inače bio poprište brutalnog vladinog gušenja pobune 1982. godine, u kojima je poginul najmanje 10,000 ljudi, prema procenama grupa za zaštitu ljudskih prava. Predsednik Hafez al-Asad, otac aktuelnog predsednika – te godine je ugušio pobunu protiv svoje vlade.

Vodje sirijske opozicije okončale su dvodnevni sastanak u Turskoj u četvrtak pozivom na hitnu ostavku predsednika Asada. Oni su poručili da su rešeni da učine sve što je neophodno da bi se oborio Asadov režim.

XS
SM
MD
LG