Linkovi

Sirijske snage ubile 8 demonstranata


Sirijske snage kraj sela Arida, odmah do severne libanske granice
Sirijske snage kraj sela Arida, odmah do severne libanske granice

Sirijske snage bezbednosti otvorile su danas vatru na demonstrante u nekoliko delova zemlje, ubivši najmanje osmoro ljudi.

Aktivisti kažu da su demonstranti protiv vlade ubijani u prdgrađima Damaska, u području Homs, u centralnom delu zemlje, i u području Dara na jugu.

Međutim, sirijski državni mediji demantovali su izveštaje o protestima u Dari i izveštavaju da je jedna osoba ubijena a nekoliko ranjeno u sukobima između, kako je rečeno, “naoružanih bandi”.

Za većinu slučajeva nasilja tokom protesta protiv predsednika Bašara al-Asada Damask okrivljuje naoružane pojedince i “terorističke” grupe.

Ranije danas, funkcioneri Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštili su da je u antidržavnim protestima u Siriji do sada ubijeno više od 3 hiljade ljudi.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Navi Pilaj, upozorila je da bi bezobzirno ugušivanje drugačijeg mišljenja moglo da gurne Siriju u građanski rat.

Damask je pod sve jačim međunarodnim pritiskom da okonča represivne mere. Novinske agencije danas navode funkcionere Arapske lige koji su izjavili da će ministri inostranih poslova te grupe sutra održati hitan sastanak radi razgovora o situaciji u Siriji.

U odgovor na sve veće nasilje u toj zemlji Evropska unija je juče zavela sankcije protiv najveće sirijske banke.

XS
SM
MD
LG