Linkovi

Sirija: Opozicija odbila amnestiju


Sukobi policije i demonstranata u Siriji
Sukobi policije i demonstranata u Siriji

Lideri sirijske opozicije na današnjem sastanku u Turskoj, odbacili su vladinu ponudu opšte amnestije i saopštili da će nastaviti borbu za promenu režima. Sastanku u Antaliji prisustvovalo je više od 300 disidenata.

U međuvremenu, Sirijska vlada je danas oslobodila stotine političkih zatvorenika, dan pošto je predsednik Bašar al-Asad ponudio amnestiju. To oslobađanje je očigledan pokušaj predsednika Asada da odobrovolji opoziciju koja traži njegovu ostavku. U svakom slučaju, portparol Državnog sekretarijata Mark Toner je izjavio da predsednikov potez nije dovoljan i da treba da budu oslobođeni svi politički zatvorenici.

Takođe danas, predsednik Asad je objavio formiranje odbora koji treba da pripremi okvire za nacionalni dijalog. Državni mediji navode da je Asad rekao da će nacionalni dijalog obuhvatiti pitanja sirijske socijalne, ekonomske i političke budućnosti. Za to vreme, organizacija „Hjuman rajts voč“ je saopštila da raspolaže izveštajima o nedavnim ubistvima i mučenju od strane sirijskih trupa, koji bi mogli da se okarakterištu kao zločini protiv čovečnosti.

Organizacija sa sedištem u Njujorku, danas je objavila izveštaj zasnovan na više od 50 intervjua sa žrtvama i očevicima nasilja. Izveštaj je usredsređen na događaje u Dari na jugu zemlje, gde su pripadnici sirijskih snaga navodno izvršili neke od najtežih zločina nad civilima od početka protesta protiv vlasti u martu.

Organizacija za ljudska prava navodi da su očevici pričali o prebijanju, mučenju pomoću električnih naprava i pritvaranju ljudi kojima je neopohodna medicinska nega. Sirijska vlada se u izveštaju „Hjuman rajts voča“ poziva da odmah prekine korišćenje prekomerne sile. Izjave očevidaca iz Sirije, kao i zvanična saopštenja, teško je nezavisno proveriti, s obzirom da je vlada posle izbijanja nemira zabranila rad većini stranih novinara u zemlji.

XS
SM
MD
LG