Linkovi

Sirijski pilot prebegao u Jordan

  • Glas Amerike

Amaterski snimak dima koji se diže iznad granatiranog sirijskog grada Homsa

Amaterski snimak dima koji se diže iznad granatiranog sirijskog grada Homsa

Jordansko ministarstvo informacija saopštilo je da je jedan sirijski vojni pilot sleteo u vojnu bazu u Jordanu i zatražio politički azil

Jordansko ministarstvo informacija saopštilo je da je jedan sirijski vojni pilot sleteo u vojnu bazu u Jordanu i zatražio politički azil, u okviru prvog prebega te vrste iz oružanih snaga sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Sirijski državni mediji izvestili su ranije danas da su oružane snage izgubile kontakt sa pukovnikom Hasanom al-Hamadeom, pilotom lovačkog aviona tipa MiG-21, tokom vežbi na jugu zemlje. Veruje se da je to prvi slučaj prebega jednog sirijskog pilota zajedno sa avionom.

U međuvremenu, nasilje širom Sirije se nastavlja. Stanovnici i aktivisti za ljudska prava kažu da su dve osobe poginule u artiljerijskom napadu vladinih snaga na grad Homs, dok su se timovi Međunarodnog komiteta Crvenog krsta spremali da evakuišu opkoljene i ranjene stanovnike tog grada.

Aktivisti su takođe izvestili da je danas bilo artiljerijskih napada u južnom gradu Inkhilu, u pokrajini Dara, u kojima je poginulo najmanje devet osoba.

Međunarodni komitet Crvenog krsta kaže da su i sirijske vlasti i opozicija pristale na privremeno primirje kako bi bolesnici i ranjenici mogli da budu evakuisani iz Homsa, a u grad dopremljene neophodne medicinske zalihe. Na stotine ljudi zatočeno je zbog borbi u sunitskim delovima tog grada.

Homs je rano postao žarište 15-mesečne pobune protiv predsednika Bašara al-Asada, a posebnu pažnju svetske javnosti privukao je u februaru i martu kada su područja u rukama pobunjenika pretrpela višenedeljno bombardovanje i snajpersku vatru, u kojima je poginulo na stotine ljudi.

Aktivisti za ljudska prava kažu da su u jučerašnjem nasilju širom zemlje poginule najmanje 53 osobe. Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, Rami Abdelrahman, rekao je Glasu Amerike da strahuje da će Sirija postati „nova Somalija ili novi Avganistan.“
XS
SM
MD
LG