Linkovi

Keri očekuje učešće Sirije


Američki državni sekretar Džon Keri
Američki državni sekretar Džon Keri

Američki državni sekretar kaže da za sirijsku krizu ne postoji vojno rešenje i da bi dve strane morale da se dogovore o osnivanju prelazne vlade

Američki državni sekretar Džon Keri kaže da očekuje da će Sirija učestvovati na davno predloženim mirovnim razgovorima uprkos izjavama sirijskih funkcionera da oni neće biti održani ako povlačenje predsednika Asada bude postavljeno kao uslov.

Na današnjoj konferenciji za štampu u Varšavi Keri je ponovo podvukao da za sirijsku krizu ne postoji vojno rešenje i dodao kako se nada da će vlada ispuniti svoje “već izneto obećanje” da će učestvovati u razgovorima.

Keri je takođe rekao da je cilj tih razgovora oduvek bilo nastojanje da se obe strane dogovore oko prelazne vlade koja bi imala sva izvršna ovlašćenja i koja bi omogućila sirijskom narodu da odluči o svojoj dugoročnoj budućnosti.

Sirijska zvanična novinska agencija SANA juče je navela izjavu ministra informacija Omrana al-Zohbija da vlada neće učestvovati u razgovorima koji zahtevaju odlazak predsednika Bašara al-Asada sa vlasti.

S druge strane, članovi sirijske opozicije insistiraju da razgovori neće biti održani ako ne bude postojao jasan plan za Asadovo povlačenje.

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi, sastaje se danas sa predstavnicima stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija radi razgovora o pripremama za sirijsku mirovnu konferenciju.
XS
SM
MD
LG