Linkovi

EU razmatra sve opcije za pomoć


Demonstracije protiv predsednika Asada održane posle današnje podnevne molitve u gradu Kafranbel, nedaleko od Idliba
Demonstracije protiv predsednika Asada održane posle današnje podnevne molitve u gradu Kafranbel, nedaleko od Idliba

Savet za spoljne poslove Unije razmotriće sve opcije za podršku i pomoć opoziciji u Siriji, posebno pomoć u zaštiti civila

Predsedavajući Evropskog saveta Herman Van Rompuj kaže da se razmatraju “sve opcije” za pomoć sirijskoj opoziciji u nanošenju poraza sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu.

Po današnjem završetku samita Evropske unije, u Briselu, Rompuj je rekao da je važno da Asad napusti položaj i da se u Siriji pokrene istinski politički proces. On je dodao da će Savet za spoljne poslove Unije razmotriti sve opcije za podršku i pomoć opoziciji, posebno pomoć u zaštiti civila.

Izveštači u Briselu smatraju da se to odnosi pre svega na neborbenu vojnu opremu, ali da bi moglo da obuhvati i naoružanje.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da se situacija u Siriji neprestano pogoršava i da za nju nema jednostavnog odgovora, ali da sedenje skrštenih ruku nije opcija.

Ranije danas, rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da se politika Moskve prema Siriji nije promenila, demantujući time raniju izjavu jednog istaknutog ruskog diplomate koji je rekao da bi sirijska opozicija mogla da pobedi u borbi protiv predsednika Bašara al-Asada.

Pomenuto ministarstvo je danas saopštilo da zamenik ministra inostranih poslova Mihail Bogdanov nije proteklih dana davao nikakve izjave niti imao “specijalne intervjue” sa novinarima u vezi sa Sirijom.

Ruski mediji su juče naveli izjavu Bogdanova da Asad sve više gubi kontrolu nad sirijskom teritorijom i da se pobeda opozicionih snaga ne može isključiti. To je protumačeno kao prvo priznanje Rusije, moćnog saveznika Sirije, da je sirijska vlada počela da se ruši posle gotovo dvogodišnjih borbi sa antivladinim snagama.

Ali rusko ministarstvo inostranih poslova sada kaže da je Bogdanov govorio o tvrdnjama sirijske opozicije i njenih stranih sponzora koji predviđaju skorašnju pobedu nad režimom u Damasku. Ministarstvo kaže da je Bogdanov to rekao jednom savetničkom telu u Kremlju tokom diskusija o pitanjima Bliskog istoka i Severne Afrike.

Moskva i Peking su više puta sprečili nastojanja Saveta bezbednosti UN da usvoji rezoluciju o sirijskoj krizi.
XS
SM
MD
LG