Linkovi

Posmatrači UN ušli u sirijski grad


Posmatrač UN fotografiše kola hitne pomoći uništena posle eksplozije bombe blizu hrama u predgradju Damaska, 14. juna 2012.
Posmatrač UN fotografiše kola hitne pomoći uništena posle eksplozije bombe blizu hrama u predgradju Damaska, 14. juna 2012.

Posmatrači Ujedinjenih nacija su danas stigli u sirijski grad Al-Hafeh, pošto su sirijske snage preuzele opozicionu enklavu.

Posmatrači Svetske organizacije su ušli u sunitski grad koji je posle višednevnih sukoba gotovo potpuno napušten, sa izgorelim državnim zgradama, praznim radnjama i leševima na ulici. Sirijske vlasti su juče saopštile da su „očistile“ gradsko područje od grupa naoružanih terorista. Nasilje se u drugim delovima Sirije nastavlja – na amaterskom video snimku se vidi današnji artiljerijski i raketni napad na delimično već razoren grad Homs.

U samoubilačkom bombaškom napadu u predgrađu Damaska, ranjeno je 14 ljudi i oštećeno jedno od najsvetijih šiitskih svetilišta.

U međuvremenu, sirijski ambasador u Rusiji je demantovao izjavu američke državne sekretarke Hilari Klinton, da Moskva snabdeva njegovu zemlju ratnim helikopterima. On je takođe optužio zapadne zemlje za neuspeh mirovnog plana međunarodnog izaslanika Kofija Anana.

Kina protiv sankcija

Kina je saopštila da ne odobrava korišćenje sankcija za smirivanje krize u Siriji, dan pošto je francuski ministar inostranih poslova govorio o mogućnosti takve mere kako bi se podupro sve manje poštovani mirovni plan.

Predstavnik kineskog Ministarstva inostranih poslova Liu Veimin rekao je danas da se njegova zemlja protivi korišćenju pritisaka i dodao da Kina podržava nastojanja međunarodnog izaslanika Kofija Anana.

Veimin je rekao da bi u sadašnjim okolnostima sve strane trebalo da snažno podrže posrednička nastojanja izaslanika UN Kofija Anana. On je dodao da Kina poziva sve strane u Siriji da efikasno primene relevantne rezolucije Saveta bezbednosti i Ananov plan od šest tačaka i da aktivno sarađuju sa posmatračima UN, prekinu sve vrste nasilja, zaštite civile i što je pre moguće ublaže sadašnju napetu situaciju.

Rusija se takođe protivi nastojanjima zapadnih i arapskih zemalja za uvođenje sankcija UN sirijskoj vladi. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov branio je juče rusku prodaju oružja Siriji rekavši da ona ne predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Sirijski ambasador u Rusiji, Rijad Hadad, takođe je odbacio kritike te prodaje, tokom jedne današnje posete Moskvi. On je rekao da je to oružje defanzivnog karaktera, a za propast Ananovog plana optužio je zapadne zemlje.

U međuvremenu, u Siriji je i danas nastavljeno nasilje sa izveštajima o sukobima u Homsu i Rastanu. Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je da je u njima poginulo najmanje četvoro civila.

Organizacija Amnesti internešenel objavila je izveštaj u kome kaže da poseduje nove dokaze o rasprostranjenim i sistematskim kršenjima ljudskih prava od strane snaga sirijske vlade, koje nastoje da kazne one koji podržavaju opoziciju.
XS
SM
MD
LG