Linkovi

Keri: Hitno održati razgovore o Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri
Američki državni sekretar Džon Keri

Američki državni sekretar kaže da je sirijski predsednik Asad izgubio legitimitet da bude kohezivna sila koja bi mogla da poveže Sirijce

Američki državni sekretar Džon Keri i izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi, kažu da bi hitno trebalo organizovati i održati međunarodnu konferenciju za osnivanje prelazne sirijske vlade.

Posle današnjeg razgovora sa Brahimijem u Londonu Keri je rekao da je sirijski predsednik Bašar al-Asad “izgubio legitimitet kao kohezivna sila koja bi mogla da ponovo poveže Sirijce”. On se takođe založio za osnivanje nove vlade u Siriji.

“Jasno je da je primena Ženeve jedan, što je jedini razlog za održavanje ženevske konferencije sada, pokazala da mora da se uspostavi prelazna vlada. U Siriji mora da postoji novi upravljački entitet kako bi se otvorila mogućnost uspostavljanja mira”, rkao je Keri.

Kari je rekao da je krajnje važno da se takozvana konferencija “Ženeva II” organizuje do sredine novembra, kako su predvidele Ujedinjene Nacije.

Brahimi se složio sa tim gledištem, dodajući da bi precizan datum održavanja mirovnih razgovora morao da bude određen “veoma brzo”.
XS
SM
MD
LG