Linkovi

Smrtonosne racije u Siriji


Protesti u Siriji
Protesti u Siriji

Sirijske snage ubile su najmanje troje ljudi tokom potrage za šefom pravosuđa Adnanom Bakurom, koji je u srijedu najavio da podnosi ostavku zbog vladinog obračuna sa demonstrantima, saopštili su aktivisti. Vlada je međutim objavila da je Bakur kidnapovan i da je bio prinuđen da da tu izjavu.

Najmanje 17 osoba poginulo je juče, nakon što su bezbjednosne snage otvorile vatru na demonstrante koji su tražili ostavku sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. U sirijsku prijestonicu, Damask, u međuvremenu je doputovao šef Međunarodnog crvenog krsta Džejkob Kelenberger koji bi trebalo da se sastane sa Asadom. Kelenberger će, kako je saopšteno iz crvenog krsta, razmotriti sporazum koji bi agenciji trebalo da omogući veći pristup mjestima u kojima su u toku protesti.

Sirijski predsednik u međuvremenu se suočava sa sve većim međunarodnim pritiskom. Ministri Evropske unije su na današnjem sastanku u Poljskoj upozorili da će razmotriti preduzimanje daljih koraka protiv sirijskog režima. Danas je stupio na snagu naftni embargo EU protiv Damaska, koji je kritikovao ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, navodeći da jednostrane sankcije uništavaju partnerstva.

XS
SM
MD
LG