Linkovi

Reforme u Siriji, Hama još pod opsadom


Amaterski snimak napravljen na ulicama Hame na kome se vidi dim koji se diše iznad nekih delova grada. Autentičnost snimka nije moguće proveriti iz nezavisnog izvora
Amaterski snimak napravljen na ulicama Hame na kome se vidi dim koji se diše iznad nekih delova grada. Autentičnost snimka nije moguće proveriti iz nezavisnog izvora

Sirijski predsednik Bašar al-Asad objavio je dekret kojim se dozvoljava građanima da osnivaju političke stranke. Dekret je objavljen u trenutku obeleženom stalnim porastom broja žrtava u akcijama vlasti koje pokušavaju da uguše drugačije mišljenje.

Državna novinska agencija SANA saopštila je danas da predsednički dekret pruža građanima pravo da osnivaju i učlanjuju se u političke stranke, ako ispune određene uslove. Uslovi obuhvataju predanost ustavu i vladavini zakona, kao i uzdržavanje od osnivanja stranaka na verskoj ili plemenskoj osnovi.

Novi dekret predstavlja odstupanje od sirijskog jednopartijskog sistema kojim već decenijama dominiraju stranka Baas i porodica predsednika Asada.Ali londonski politički analitičar Nadim Šehada kaže da su nove mere "politički trikovi" smišljeni da se "odmane međunarodna zajednica". Šehada kaže da većina Sirijaca da će nove mere biti moguće sprovesti u delo.

U julu, sirijska vlada je usvojila nacrt tog zakona koji predstavlja najnoviji pomirljivi gest predsednika Asada prema učesnicima demonstracija koji traže reforme.

Dekret je objavljen dan pošto je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio sirijske napade na civile i rasprostranjena kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Aktivisti i očevici kažu da su kasno sinoć snage bezbednosti ubile najmanje šest demonstranata. Prema njihovim izjavama, vojnici su napali demonstrante u Damasku, kao i u gradu Palmira, u centralnom delu zemlje.

Takođe juče, snage bezbednosti ušle su na glavni trg u gradu Hama, a aktivisti kažu da je to bila najdirektnija ofanziva protiv četvoromesečnog ustanka u tom gradu.

Predstavnik Arapske komisije za ljudska prava, Hajtam Mana, rekao je za Glas Amerike da je ta grupa primila mnogo izveštaja o velikom broju mrtvih i ranjenih u Hami.Mana je dodao da iz nekih delova grada nema nikakvih izveštaja jer su vlasti presekle sve komunikacije.

Prema izjavama aktivista, tokom protekla četiri dana širom Sirije ubijeno je više od 130 ljudi, većinom u Hami, koja je od nedelje pod opsadom vladinih snaga.

XS
SM
MD
LG