Linkovi

Kina poziva na reforme u Siriji


Prizor sa demonstracija u petak, u sirijskom gradu Homsu, protiv režima predsednika Bašara al-Asada
Prizor sa demonstracija u petak, u sirijskom gradu Homsu, protiv režima predsednika Bašara al-Asada

Kina je pozvala Siriju da ubrza sprovođenje obećanih reformi, nedelju dana pošto se pridružila Rusiji u stavljanju veta na donošenje rezolucije u Ujedinjenim nacijama kojom bi se Sirija osudila zbog brutalnog ugušivanja građanskih protesta.

Današnjoj izjavi predstavnika kineskog ministarstva inostranih poslova Liu Vejmina prethodio je prošlonedeljni poziv ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva, koji je rekao da bi sirijski predsednik Bašar al-Asad trebalo da sprovede reforme ili da podnese ostavku.

Kina i Rusija su vetom sprečile usvajanje rezolucije koju su podnele Francuska, Britanija, Nemačka i Portugal, što je izazvalo negodovanje u Sjedinjenim Državama i Evropi. Ne pominjući im imena američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da će Rusija i Kina morati da objasne svoj veto sirijskom narodu.

U međuvremenu, najviši sveštenik sirijskih Sunita, veliki muftija Ahmad Badredin Hasun, upozorio je juče zapadne zemlje da će na moguću vojnu intervenciju u Siriji biti odgovoreno samoubilačkim napadima u Sjedinjenim Državama i Evropi. U svom govoru Hasun je rekao “pripremićemo bombaše samoubice koji su već u vašim zemljama, ako budete bombardovali Siriju ili Liban”.

Hasunovoj izjavi prthodilo je upozorenje sirijskog ministra inostranih poslova Valida al-Moalema, koji je zapretio “oštrim merama” protiv bilo koje zemlje koja prizna novoosnovani opozicioni Sirijski nacionalni savet.

Juče, u Parizu, Evropska unija je pozdravila osnivanje pomenutog saveta nazvavši to “pozitivnim korakom napred”.

Agencija Ujedinjenih nacija za ljudska prava kaže da je od početka antivladinih protesta u Siriji, koji su sada u sedmom mesecu, ubijeno više od 2900 ljudi.

XS
SM
MD
LG