Linkovi

Žestoki sukobi u Siriji


Antivladini protesti u Siriji se i dalje nastavljaju širom zemlje
Antivladini protesti u Siriji se i dalje nastavljaju širom zemlje

Prebegli vojnici u južnoj Siriji danas vode borbu sa regularnim snagama koje imaju tenkovsku podršku, u velikom oružanom sukobu u blizini granice sa Jordanom. Lokalno stanovništvo i aktivisti kažu da su vladine trupe, uglavnom iz sirijske 12. oružane brigade, tokom noći ušle u grad Busra al-Harir na jugu.

Sirijska organizacija za ljudska prava stacionirana u Britaniji, javila je da su u okršaju izgorela tri vojna vozila. Organizacija tvrdi da se slične borbe danas vode u još nekoliko regiona na jugu. Agencija „Rojters“ navodi da meštani javljaju da se prebegli vojnici kriju i iz zasede napadaju vojne linije snabdevanja na tom području, što je izazvalo napad vladinih snaga.

Organizacija za ljudska prava takođe javlja da su u okršajima dezertera i vladinih trupa u gradu Kfar Taharim na severozapadu, poginula dva civila i zapaljena dva vojna transportera. U međuvremenu, u nekoliko regiona širom Sirije, poštuje se poziv opozicije na današnji generalni štrajk.

Organizacije za ljudska prava kažu da su pripadnici snaga bezbednosti u nekoliko gradova pokušali silom da otvore prodavnice i hapsile vlasnike, mada u samom Damasku radni dan protiče uobičajeno.

XS
SM
MD
LG