Linkovi

Sirija: Napad na državne objekte


Napadnuto sedište vladajuće stranke Baas u Damasku, Sirija, 20. novembar, 2011.
Napadnuto sedište vladajuće stranke Baas u Damasku, Sirija, 20. novembar, 2011.

Borci za ljudska prava javljaju da je nekoliko granata iz raketnog bacača danas pogodilo zgradu vladajuće partije Baas u Damasku, neposredno pre nego što je Arapska liga odbacila amandmane vlade predsednika Bašara al-Asada na plan za okončanje sve dublje sirijske krize. Mreža aktivista Lokalnih koordinacionih odbora i nekoliko stanovnika, javljaju o brojnim eksplozijama u centru sirijske prestonice.

Navodi se da se prema centru kreću vatrogasna vozila i policijska pojačanja. Te vesti međutim nisu mogle da se provere. Slobodna sirijska armija, grupa prebeglih vojnika baziranih u Turskoj, preuzela je odgovornost za napad. Ukoliko je vest tačna, to bi bio prvi ozbiljniji napad na državne objekte u Damasku od početka pobune protiv vlade u martu. Navodni napad se dogodio nekoliko sati posle isteka roka koji je Arapska liga dala Damasku za prekid krvoprolića.

Liga je danas odbacila amandmane na plan koji predviđa upućivanje posmatračke misije od 500 članova, koja bi procenila situaciju u Siriji. Organizacija sa sedištem u Kairu je poručila Asadovoj vladi da njeni amandmani niksu prihvatljivi, jer predviđaju – kako se navodi – „drastične izmene“ posmatračkog mandata. Egipatska agencija Mena je danas izvestila da će se 22-očlana Arapska liga ponovo sastati u četvrtak, da razmotri sirijsku krizu.

U intervjuu objavljenom u britanskom listu „Sandi tajms“, Asad je naglasio da neće „pokleknuti“ pred međunarodnim pritiskom da ublaži surovi obračun sa – kako je rekao – „ekstremistima“, koji svakodnevno masakriraju Sirijce. Asad je rekao da će Sirijci u februaru ili martu glasati za poslanike koji treba da izmene Ustav i ponovio ranija upozorenja da će bilo kakva strana vojna intervencija u Siriji „uzdrmati ceo Bliski istok“.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je Sirija odgovorna za pogoršanje odnosa dve zemlje i optužio Siriju da ne ispunjava obećanja data Turskoj, Arapskoj ligi i svetu – da će da sprovede reforme i prekine krvoproliće.

XS
SM
MD
LG