Linkovi

Sirija van Arapske lige?


Sirijski vojnici u selu Arida, blizu granice sa Libanom
Sirijski vojnici u selu Arida, blizu granice sa Libanom

Zvaničnici Arapske lige su saopštili da ministri inostranih poslova arapskih država danas održavaju vanredni sastanak u Kairu da bi razmotrili mogućnost suspendovanja članstva Sirije u regionalnoj organizaciji.

Svi zvaničnici su davali izjave o tome pod uslovom da budu neimenovani. Arapska liga, koja ima 22 članice, početkom godine je suspendovala članstvo Libije, kada je bivši lider Moamer Gadafi započeo krvavu kampanju protiv učesnika protesta protiv vlasti. Organizacija je kasnije ukinula suspenziju zemlji pod novim vođstvom.

Današnji sastanak u Kairu su sazvale članice Saveta za saradnju u Persijskom zalivu. Saudijska Arabija i još neke države Persijskog zaliva su već povukle svoje ambasadore iz Damaska, u znak protesta zbog smrtonosnog obračunavanja vlasti sa opozicijom.

U međuvremenu, sirijski borci za ljudska prava javljaju da su pripadnici bezbednosnih snaga pucali na ožalošćene na sahrani člana sirijske organizacije za ljudska prava i da se nastavlja hapšenje u okolini Damaska. Sirijska organizacija za ljudska prava stacionirana u Britaniji je danas saopštila da su vladine snage u Deir el-Zoru na istoku Sirije upotrebili bojevu municiju protiv oko sedam hiljada ljudi koji su se okupili na sahrani Zijada al-Obedijija. 42-ogodišnji borac za ljudska prava se krio dva meseca, ali su ga pripadnici bezbednosnih snaga juče pronašli i ubili.

XS
SM
MD
LG