Linkovi

Sastanak aktivista u Damasku


Sirijske izbeglice i dalje pristižu u Tursku
Sirijske izbeglice i dalje pristižu u Tursku

Više od 150 sirijskih intelektualaca i aktivista, uključujući neke od najistaknutijih opozicionih ličnosti u zemlji, sastali su se danas u Damasku gde su razgovarali o tome kako da se okonča višemesečno nasilje i započne miroljubiv prelaz na demokratsku upravu.

Današnji skup počeo je pevanjem nacionalne himne i minutom ćutanja u znak sećanja na poginule u anti-vladinim protestima koji su počeli u martu.

Učesnici sastanka – prvog te vrste unutar Sirije tokom anti-vladinih nemira – rekli su da će to biti diskusije medju nezavisnim ličnostima koje nisu povezane sa vladom ili političkim strankama.

U razgovorima je trebalo da učestvuju i veterani poput Luaja Huseina i Arefa Dalile, dvojice pripadnika četvoročlane grupe aktivista koja se sastala sa izaslanicima predsednika Bašara al-Asada, ali je odbila dalje kontakte dok se ubistva nastavljaju.

Neke druge opozicione ličnosti su odbile da prisustvuju današnjoj konferenciji rekavši da bi Asadova vlada mogla da upotrebi svaki eventualni sankcionisani sastanak za "sopstvenu legitimizaciju". Jedan omladinski aktivista rekao je da bilo kakva odluka doneta na ovom skupu "neće imati uticaj na proteste u zemlji". Sirijske vlasti su informisane o ovom dogadjaju i nisu pokušale da ga spreče.

XS
SM
MD
LG