Linkovi

Sirija: Sankcije EU su ravne ratu


Pristalice sirijskog predsednika Bašara al-Asada nastavljaju demonstracije u Damasku
Pristalice sirijskog predsednika Bašara al-Asada nastavljaju demonstracije u Damasku

Evropska unija je rešila da proširi sankcije Siriji, dodajući na listu još sedam pojedinaca, od kojih su trojica Iranci - povezani sa obračunavanjem sirijskog režima sa pobornicima demokratije. Diplomate iz Evropske unije su saopštile da će tih sedam pojedinaca biti stavljeno na listu od 23 osobe i institucije kojima je već zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje, među kojima je i predsednik Bašar al-Asdad. Dodatne sankcije treba da budu usvojene sutra i stupe na snagu u petak.

Sirija je saopštila da su sankcije koje je Evropska unija uvela protiv Damaska ravne ratu i upozorila da neće tolerisati bilo kakvo strano mešanje u svoja unutrašnja pitanja.

Ministar spoljnih poslova Sirije, Valid Al Mualim, rekao je danas u govoru u Damasku da sankcije EU protiv kompanija i pojedinaca u Siriji koji imaju veze sa vojskom ukazuju na želju Unije da "poseje sukobe i haos" u toj arapskoj zemlji.

On je odbacio sankcije EU rekavši da će Sirija "zaboraviti da je Evropa na mapi". Takodje je demantovao da Iran i Hezbola pomažu sirijskom predsedniku Bašaru Al Asadu da uguši nemire. On je izneo gledište da je s obzirom na ubistva nekih pripadnika sirijskih bezbednosnih snaga Al Kaida mogla da stoji iza tog nasilja.

Ranije ove nedelje Asad je ponudio dijalog u cilju razmatranja političkih reformi u zemlji gde je u tromesečnim akcijama protiv anti-vladinih demonstranata poginulo 1 400 ljudi.

Turska, koja je podigla šatorska naselja kako bi smestila 10 hiljada Sirijaca izbeglica, kaže da Asadovi predlozi nisu "dovoljni". Mualim je zatražio od Turske da preispita tu svoju procenu, rekavši da Sirija želi "najbolje odnose" sa svojim severnim susedom.

Mualim je izneo svoju ocenu situacije dan pošto su aktivisti saopštili da je u sukobima sledbenika i protivnika sirijske vlade poginulo najmanje sedmoro ljudi.

XS
SM
MD
LG