Linkovi

Tenkovi i helikopteri na severu Sirije


Sirijska vojska u mestu Džisr al-Šugur
Sirijska vojska u mestu Džisr al-Šugur

Borci za ljudska prava u Siriji javljaju da su vojne jedinice uz podršku tenkova i helikoptera preduzele žestok napad na grad na severu zemlje u blizini turske granice, dok zemlje širom sveta osuđuju surovo obračunavanje vladinih trupa sa demonstrantima.

Aktivisti javljaju da je vojska danas napala Džisr al-Šugur sa dve strane, a očevici kažu da su se čule eksplozije tokom prodora armijskih jedinica u grad. Sirijski državni mediji prenose da su vladine trupe ušle u grad posle demontiranja eksplozivnih naprava koje su naoružani ljudi postavili na puteve i mostove. Vlada optužuje „naoružane bande“ u Džisr al-Šuguru za napade na pripadnike bezbednosnih snaga i navodi da trupe ulaze u grad da bi se obračunale sa tim grupama.

Taj grad, u blizini turske granice, već danima je u središtu vojnih operacija. Hiljade stanovnika su pobegle od krvoprolića preko granice u Tursku. Nemački ministar inostranih poslova je danas osudio operacije Sirijske vlade na severu i zatražio „momentalni prekid nasilja“. I Nemačka i Sjedinjene Države traže od Sirije da dozvoli humanitarnim i medicinskim službama da pruže pomoć stanovnicima kriznog područja.

U jučerašnjem saopštenju Bele kuće, Sirijska vlada se optužuje za izazivanje humanitarne krize na severu zemlje i traži od sirijskih vlasti da Crvenom krstu omoguće „momentalni i neometani pristup u region da pomogne ranjenicima, zatvorenicima i interno raseljenim osobama“.

XS
SM
MD
LG