Linkovi

Sukobi u centralnoj Siriji


Sukobi u Siriji se nastavljaju
Sukobi u Siriji se nastavljaju

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javlja da je u napadu snaga bezbednosti na pobunjeničko uporište Suran u pokrajini Hama, poginulo 16 osoba među kojima su i deca.

Broj žrtava nije mogao da bude potvrđen iz nezavisnih izvora. U predgrađu Damaska Duma, koje su obilazili posmatrači Ujedinjenih nacija i novinari, eksplodirala je bomba. Eksplozija se dogodila oko 150 metara daleko od posmatrača među kojima su bili šef mirvnih trupa Ujedinjenih nacija Erv Ladsu i šef posmatračke misije u Siriji, general-major Robert Mud, ali niko nije povređen.

Funkcioner sirijske službe bezbednosti je izjavio da su napadači dejstvovali u Dumi i pre eksplozije i da je u njihovim napadima ranjeno tridesetak pripadnika bezbednosnih snaga. Duma je inače važan centar 14-omesečne pobune protiv vladavine predsednika Bašara al-Asada. Dva Asadova viša pomoćnika su danas na državnoj televiziji ljutito odbacila tvrdnje pobunjenika da su ih ubili.

Pobunjenici su preko interneta saopštili da su u dobro isplaniranom napadu pobili nekoliko viših funkcionera, među kojima su ministar unutrašnjih poslova Muhamed al-Šar i bivši ministar odbrane Hasan Turkmani. Vesti o smrtonosnim okršajima stižu i iz Libana, gde je sukob u Siriji proteklih dana izazvao smrtonosno sektaško nasilje.

Libanski vojnici su pucali na automobil u kojem su bili sunitski sveštenik i njegov pomoćnik, koji je projurio kroz vojni kontrolni punkt i ubili ih. Sveštenik Ahmed Abdul-Vahid i njegov pomoćnik su bili članovi libanske antiasadovske alijanse koja podržava pobunu u Siriji.

Libanska vojska je izdala saopštenje u kojem izražava „duboko žaljenje“ zbog ubistva i kaže da je otvorena istraga. Pristalice sveštenika su na severu Libana u znak protesta palile gume i blokirale puteve.

XS
SM
MD
LG