Linkovi

Sirija: Protesti nakon napada


Masovni protesti u Siriji
Masovni protesti u Siriji

Širom Sirije danas su izbili masovni protesti, dan pošto je najmanje 55 ljudi ubijeno u dva bombaška napada sa najvećim bilansom žrtava od početka pobune protiv vlade Bašara al-Asada pre 14 meseci.

Jučerašnje eksplozije automobila bombi u Damasku deo su serije napada koji su izvršeni od kada su u zemlju došli posmatrači Ujedinjenih nacija, kako bi nadgledali krhko primirje, u kojem je posredovao međunarodni izaslanik Kofi Anan. Državna televizija javila je da su vojnici ubili osumnjičenog bombaša samoubicu u severnom gradu Alepo. U izveštaju se navodi da je u automobilu potencijalnog napadača pronađeno 1.200 kilograma eksploziva.

Sirijska vlada u petak je pozvala Savet bezbednosti UN da preduzme korake da suzbije terorizam, posle jučerašnjih eksplozija u Damasku. Državni mediji javljaju da je vlada iznela taj apel u pismima Savetu bezbednosti i generalnom sekretaru svetske organizacije Ban Ki-Munu. U njima se navodi da je “eskalacija zločina” dokaz da se Sirija suočava sa terorističkim napadima koje predvode grupe koje dobijaju podršku iz inostranstva.

Posmatrači UN danas su obišli Damask dok su se anti-vladini demonstranti okupili u više gradova. Prema još nepotvrđenim izveštajima, na demonstracijama je bilo povredjenih. Lider glavne opozicione grupe u Siriji izjavio je da su snage povezane sa Al-Kaidom, koje takođe imaju veze sa sirijskom vladom, odgovorne za jučerašnje eksplozije.

XS
SM
MD
LG